Site icon Agroportal.ba

Da li šećerana konačno dobija novog vlasnika?

Propala prodaja šećerane

Da li će Fabrika šećera u stečaju iz Velike Obarske biti prodata, biće poznato sutra, kada će se Skupština povjerilaca izjasniti prihvata li pristigle ponude, rtrs.

Dvije ispravne ponude

Ponude su dostavili turski Soltist u visini od 5,1 milion evra, vijetnamski Sisivan sa pet miliona i Goran Vajkić iz Banjaluke, koji je za kupovinu Šećerane ponudio 6,75 miliona KM.

Vijetnasmka firma do 10. decembra, nije dostavila potvrdu, pa ponuda ove kompanije neće biti razmatrana. Ponude za kupovinu bijeljinske Šećerane potvrdili su Goran Vajkić iz Banjaluke i turska kompanija “Soltist”.

Stečajni upravnik Nebojša Matić kaže da će se u ponedjeljak definitivno znati ko je uplatio 50.000 KM depozita. Što je uslov da njihove ponude razmatra Skupština povjerilaca.

Јa sam u svom izvještaju već predložio da se saslušaju predstavnici tih kompanija, ako slučajno nisu tu, da se pročitaju njihove ponude. Da Skupština povjerilaca razmotri detaljno sve ponude. Njih dvije imamo, i da konačnu odluku donese, kaže Matić.

Dug stečajni postupak

Matić će uz finansijski izvještaj, Skupštini povjerilaca predložiti i prodaju Šećerane.

Ovaj stečajni postupak već dugo traje. Iako smo mi smanjili troškove stečajnog postupka na minimum, troši se stečajna masa. A povjerioci će sve manje i manje dobiti. Ovdje ima veoma mnogo povjerioca, kojima iznos koji će dobiti sigurno nešto znači.

I 84 radnika, koliko ih je bilo zaposleno do pokretanja stečaja, je za prodaju Šećerane. Kako bi dobili dio potraživanja od sedam miliona KM.

Sigurno da ako budu iole ozbiljne ponude od te dvije, radnici su za to da se fabrika proda. Ljudi su već u godinama, i sigurno da oni očekuju da bude neko rješenje. Najbolje bi bilo kad bi se pokrenula fabrika šećera. Ali i bolje je rješenje prodati da ovo ne propadne skroz. Naglašava Ilija Grkinić, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca Fabrike šećera iz Velike Obarske.

Svi žele prodaju

Predsjednik Odbora povjerilaca i njihov pravni zastupnik, advokat Faik Muhić, kaže da je najbolje za sve da se Šećerana proda.

Mislim da je sazrelo vrijeme da Skupština odluči o najpovoljnijoj ponudi povjerilaca. Ja pretpostavljam i očekujem da će se to desiti u ponedjeljak na Skupštini povjerilaca.

Obaveze Šećerane u stečaju su oko 16 miliona KM. Ako bude prodata, prvo bi bio isplaćen porez u iznosu od oko 1,3 miliona KM, a ostali povjerioci bi dobili iznose proporcionalno potraživanju i preostalom novcu investitora.

Iz Šećerane naglašavaju da je u toku istražni postupak Tužilaštva, kojim se provjeravaju prijave potraživanja pravnih i fizičkih lica, a na osnovu kojih su protiv bivših odgovornih lica, podnesene krivične prijave.

Exit mobile version