Drvna industrija pretrpjela je ogroman udar zbog pandemije, ali neki su opstali i čak zabilježili rast | Agroportal.ba
Agro vijesti

Drvna industrija pretrpjela je ogroman udar zbog pandemije, ali neki su opstali i čak zabilježili rast

Damir_Muhić

Jedan od najzdravijih dijelova prerađivačke industrije kod nas – drvna industrija u vrijeme pandemije dijeli sudbinu bh. ekonomije. Kriza je opasnost za sve, ali i kreira šansu koju su neki iskoristili za daljnji razvoj, tehnološki napredak i rast.

Damir Muhić, predsjednik Udruženja proizvođača namještaja i suvlasnik kompanije MS&WOOD, za Klix.ba kaže kako je pandemija poremetila sve, da nije ugrožen samo segment namještaja i drvne industrije, nego globalna ekonomija, kako u našoj zemlji, tako i u svijetu.

Dobro znate da je drvna industrija u svim svojim oblicima u BiH bila najveći izvoznik i zapošljavala više od 30.000 radnika, a samo u martu je više od 90 posto proizvođača zaustavilo svoje pogone. Neki ni danas nisu ponovo pokrenuli proizvodnju, a neki su proglasili stečaj.

Muhić podsjeća kako je ranije govorio koliko je jak i utjecajan izvoz drvne industrije iz BiH i kako smo, kao jedna mala zemlja s istaknutom tradicijom u preradi i proizvodnji drveta, bili zastupljeni na svim kontinentima, ali politika otvorenih granica, kao produkt globalizacije je zaustavljena.

Zračni, vodeni i putnički saobraćaj je skoro obustavljen. Otežan je teretni promet usljed zatvaranja granica, zbog zaštite od širenja virusa, a samim time i opseg trgovinske razmjene, uzrokujući manjak robe i usluga te povećanje cijena. Bude li se epidemija i dalje širila takvom brzinom, to će dovesti do oštre politike štednje stanovništva i izazivanja ozbiljne političke nestabilnosti i nove ekonomske krize.

Trenutna situacija prouzrokovat će da će kompanije i industrije preispitati svoje lance snabdijevanja i izračunati faktor rizika, dodaje, te troškove proizvodnje osnovnih komponenti i materijala.

Mnogi naši proizvođači se, nažalost, neće najbolje snaći u adaptaciji i tranziciji te će biti primorani trajno zatvoriti pogone. Nažalost i Udruženje proizvođača namještaja koje se finansiralo isključivo iz vlastitih sredstava bilo je primorano zatvoriti svoja vrata 1. jula. Naša fabrika MS&WOOD je jedna od rijetkih u BiH koja nijedan dan nije zaustavila proizvodnju, niti otpuštala radnike. Iako nam je zatvaranje Italije, pa zatim Njemačke, Francuske i SAD-a, dominantnih izvoznih tržišta, potpuno poremetilo planove i ugrozilo proizvodnju. Zahvaljujući brzoj reakciji, lojalnim odnosima s kupcima i dobavljačima te entuzijazmu kolektiva nastavili smo proizvodnju smanjenim kapacitetom, ali smo sve vrijeme najveće blokade proizvodili i akumulirali gotove proizvode u iščekivanju otvaranja tržišta.

Trenutno, zahvaljujući otvaranju svih naših dominantnih tržišta, nastavlja on, te velikoj potražnji za namještajem u svijetu, mi smo povećali naše volumene za više od 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Također smo jedini u regiji koji su u vrijeme pandemije uvezli nove proizvodne mašine, otvorili još jednu liniju i pripremili još jednu lliniju za proširenje kapaciteta i usluga.

Lično smatram da će neke fabrike u BiH bankrotirati. To su posebice one koje nemaju dovoljno akumuliranog kapitala ili ne mogu osigurati kredite kod banaka, one će sigurno doći u probleme. S druge strane, trenutni pokazatelji i predviđanje tržišnog scenarija nakon pandemije, odnosno promjena u sistemu globalizacije, još jedna je prilika da BiH proizvodnja namještaja realizira do sada neostvaren veliki skok u razvoju. Uvedene stroge restriktivne mjere su u većini zemalja EU i svijeta više ili manje ograničile proizvodnju, kupoprodaju i potrošnju. No, izvozno orijentirana prerada drva i proizvodnja namještaja očekuju ublažavanje strogih restrikcija EU, jer su mnogi poduzetnici ostali privremeno ili trajno bez inozemnih, ali i domaćih narudžbi.

Nastavlja da, ako se gleda EU kao tehnološki modernu i komercijalno organiziranu, globalno konkurentna evropska proizvodnja namještaja (preko 115.000 pravnih subjekata, sa oko 1,1 milion zaposlenih) kupuje sirovine i repromaterijale iz cijelog svijeta.

Posljednjih 30 godina znatno je povećan uvoz tih materijala s Dalekog istoka i sada je upitan kontinuitet tih isporuka. To je odlična prilika za našu drvnu industriju. Kriza prisiljava EU uvoznike, veleprodaju, maloprodaju i proizvodnju namještaja da ovisno o tržišnoj potražnji preispita vlastite izvore i lance dobave. Očekujem da će to biti ogroman zaokret u međunarodnoj razmjeni robe i usluga.

Zaključio je Muhić.

Pročitajte još...   Vlade entiteta usaglasile zabranu izvoza drvnih sortimenata iz BiH na dvije godine
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)