Izvoz u Maleziju šansa za stočare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz u Maleziju šansa za stočare

Izlazak na tržište Malezije za domaće uzgajivače goveda i ovaca značiće povećanje proizvodnje i veću zaradu, koju će stočari iz Srpske i FBiH ostvarivati plasmanom kvalitetnog mesa u tamošnje trgovačke lance.

Da bi goveđe i ovčije meso uskoro trebalo krenuti ka malezijskim trpezama u četvrtak je najavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović, nakon sastanka sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Sajfudinom Nasutinom Ismailom. Na tom sastanku je istaknuto da Malezija 80 odsto mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja, te da proces dobijanja dozvole za izvoz iz BiH treba završiti što prije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Kozara” Dragan Santrač kaže  da to udruženje okuplja uzgajivače iz Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice koji godišnje proizvedu oko 25.000 jagnjadi, odnosno oko 750 tona kvalitetnog jagnjećeg mesa.

Imamo veliko prostranstvo pod pašnjacima, dobre štale, a izlazak na inostrano tržište otvara vrata za proširenje kapaciteta. Trenutna proizvodnja zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, što znači da bismo u dogledno vrijeme morali razmisliti o povećanju stada ukoliko želimo spremno dočekati zeleno svjetlo za izvoz u Maleziju.

Dodao je da je ovčarima potrebna veća podrška u smislu podsticaja kako bi mogli krenuti u tržišnu utakmicu sa svjetskim proizvođačima.

Pročitajte još...   "Budućnost Maline" - Prvi kongres malinarstva Federacije BiH

Vijest obradovala uzgajivače

Vijest o izvozu mesa na malezijsko tržište obradovala je i uzgajivače goveda. Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u Republici Srpskoj Goran Mitrović kazao je da domaću proizvodnju pritišće nekontrolisan uvoz mesa lošijeg kvaliteta koje se na domaćem tržištu prodaje po niskim cijenama.

Na našem tržištu je oko 85 odsto mesa iz uvoza i svega 15 odsto sa domaćih farmi. Sve to guši domaću proizvodnju. Otvaranje novih tržišta je dobra šansa i može biti podsticaj za proširenje naših kapaciteta. Svaka dozvola za izlazak na novo tržište znači da naši proizvodi i u smislu kvaliteta mogu parirati evropskim i svjetskim.

Rekao je Mitrović i dodao da se u Srpskoj godišnje proizvede oko 80.000 goveda.

Pročitajte još...   Nastavljen rast izvoza u sektoru peradarstva

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je otvaranje svakog novog tržišta pozitivno.

Ukoliko se meso bude otkupljivalo od domaćih proizvođača po fer tržišnim cijenama i ukoliko distributeri goveda i ovaca ne budu imali monopol nad tim poslom, sigurno će se poljoprivrednici lakše odlučiti da povećaju proizvodnju.

Cijena

Dragan Santrač ističe da domaće jagnjeće meso karakterišu vrhunski kvalitet i dobra cijena.

Meso se u Srpskoj prodaje po cijeni od šest do sedam maraka po kilogramu, što je dovoljno za solidnu zaradu.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Povrtari zahtijevaju veće subvencije

Agro vijesti

Ko je i koliko dobio podsticaja u 2019. godini u Brčko distriktu?