Srijeda , Septembar 18 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Lagao o broju stoke da bi dobio podsticaj

Lagao o broju stoke da bi dobio podsticaj

Protiv firme „Mujanovići“ u vlasništvu Murisa Mujanovića, pokrenut je prekršajni postupak zbog nepravilnosti na farmi u Podlugovima kod Ilijaša. Potvrđeno je Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. 

lagao

Temeljit nadzor

Veterinarski inspektori KS krajem novembra 2018. godine obavili su opsežan četverodnevni nadzor na farmi i utvrdili više nedostataka. Po dolasku, bio im je zabranjen pristup, pa je morala intervenirati i policija.

Ono što je naš list prvi i jedini pisao o malverzacijama u režiji Mujanovića sada je i zvanično potvrđeno. On je, naime, u Registar poljoprivrednih gazdinstava lažno prijavio da ima 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke. Sve to kako bi ostvario pravo na poticaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 1,7 miliona maraka.

Broj životinja zatečenih u momentu kontrole na farmi nije bio usklađen sa spiskom životinja na imanju koji se nalazi u Državnoj bazi podataka Agencije za označavanje životinja BiH – utvrdili su inspektori.

Ono što bi mogao biti čak i veći problem od pokušaja brutalne pljačke novca za poticaje jeste da više od stotinu goveda nije bilo u programu zdravstvene zaštite!

Za 160 goveda nije bilo provedeno obavezno dijagnostičko ispitivanje u skladu s Programom mjera zdravstvene zaštite u 2018. godini – zaključili su inspektori.

Bez ušnih markica

Osim toga, firma “Mujanovići” u veterinarsko-informacionom sistemu registrirana je samo kao uvoznik i izvoznik mesa. I ovaj podatak dodatno raskrinkava slučaj.

Subjekt nadzora nije imao registriranu djelatnosti uzgoja i tova junadi kod nadležnog organa, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo – zabilježeno je u izvještaju kantonalnih inspektora.

Na kraju izvještaja navodi se da su kod devet životinja nedostajale ušne markice, odnosno identifikacione oznake.

Izvor: Avaz.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Pijačni barometar Bijeljina 11.06.2019.

Pijačni barometar za 11.06.2019 godine. Bez značajnih promjena u odnosu na prošlu sedmicu na stočnoj pijaci …