Lubenica neće donijeti očekivanu zaradu semberskim proizvođačima. Ranu lubenicu prodali su po niskoj cijeni, 20 pfeniga po kg, ali cijena kasne lubenice, čija berba je počela prije pet-šest dana, dvostruko je veća, piše rtrs.
Da li će to biti dovoljno da se nadoknadi minus iz rane proizvodnje?
Nestabilno vrijeme, česte smjene kiše i visokih temperatura otežavale su proizvodnju lubenice koja u Semberiji zauzima 250 ha. Da bi sačuvali usjeve od bolesti i insekata, i postigi kvalitetan rod, uložili su značajna sredstva u zaštitu.
Ja sam ovo prskao deset puta, ovu kasnu lubenicu, to je tretiranje svaki treći-četvrti dan. Kiša padne, odmah idemo sa prskalicom u njivu i moraju kvalitetna sredstva da se pršću, ništa ne bi moglo da se radi, da nisu kvalitetna sredstva, ističe Veljo Kordić iz Crnjelova.
Da bi sačuvali usjev od visokih temperatura i sunca, poljoprivrednici nisu uništavali korov, a lubenice su pokrivali i slamom.
Do sada ne bi tu bilo vriježe nikako, da nismo ostavili travu, sve bi izgorjelo, kaže Bato Kordić.
U proizvodnju su uložili oko 800 maraka po ha. Prinos rane lubenice bio je šest tona po ha, a kasne oko tri tone. Sve prodaju na kućnom pragu.
Biće neke zarade, ali nije to to, pošto je otišla ova rana kvalitetna lubenica po niskoj cijeni, a ovo što imam ide po 40-50 pfeniga, dodaje Veljo Kordić.
Posljednjih godina semberski povrtari sve više proizvode crnu lubenicu. Kažu da je slađa od zelene, više je tražena na tržištu, a ima i bolju cijenu.