Site icon Agroportal.ba

Ništa slađe nego kad ubereš iz svoje bašte

Ovih dana okončan je projekt „Ekologika – Jačanje saradnje između pčelara i voćara u cilju boljih prinosa te očuvanja pčelinjih zajednica“, koji su za osam mjeseci realizirala udruženja poljoprivrednika Bijela Ploča i pčelara Maglaj.

Organizirano je osam pčelarskih i voćarskih radionica, a polaznicima je podijeljeno 500 sadnica voća vrijednih 2.000 KM. Prema riječima Miralema Karabegovića, predsjednika Udruženja s Bijele Ploče, posebno je uspjela škola pčelarstva koju su pohađale i žene i djeca, a svi polaznici dobili su po košnicu i pčelarsku opremu.

Veliki utjecaj

Mislim da je projekt imao veliki utjecaj na lokalnu zajednicu jer se konstantno povećava broj članova Udruženja. Sada ih je oko 40, uglavnom mladih pčelara. S projektom smo upoznali i učenike te djecu u vrtiću.

Kaže Karabegović.

Karabegović i njegova porodica imaju dobro uhodano poljoprivredno gazdinstvo. Uzgajaju maline, jagode, imaju pčele, plastenik za povrće. Sve je počelo 2014. godine podizanjem malinjaka kako bi  poboljšali i kućni budžet. Imali su malinjak na pet dunuma, ali zbog niske otkupne cijene sada imaju nasad od tri dunuma, ali su zato posadili jagode.

Porodični posao

Od početka maja do septembra imat ćemo šta raditi. Porodični je ovo posao i svi su uključeni.

Kaže Miralem i dodaje da je nakon početne sumnje podigao i plastenik za povrće.

Po zanimanju je prosvjetni radnik, a i trener mladih nogometaša. Slobodnog vremena je malo, pa posebno naglašava pomoć porodice, oca Nurke, supruge Aide i sinova Danija i Dina.

Ko kod ima svoju zemlju, neka uzgaja osnovno, krompir, luk, grah, paradajz, papriku i krastavac. Nije teško, a nema ništa slađe nego kada ubereš proizvod svoga rada.

Osiguranje egzistencije

Na maglajskom području ovog proljeća obrađeno je više poljoprivrednih površina nego ranije. Ljudi, posebno koji su u vrijeme pandemije ostali bez posla, kroz uzgoj povrća i voća vide osiguranje egzistencije za sebe i porodicu.

Izvor

Exit mobile version