Site icon Agroportal.ba

Obuka za 40 proizvođača iz Pelagićeva, Šamca i Donjeg Žabara

Četrdeset poljoprivrednih proizvođača iz Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara dio su obuke “Aktuelni problemi u proizvodnji paradajza, paprika i krastavaca u plasteničkoj proizvodnji”, koju realizuje Јedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ovi poljoprivredni proizvođači su početkom godine učestvovali u realizaciji IFAD projekta, dok je obuka počela sinoć u Obudovcu.

Stručni savjetnik pri Ministarstvu poljoprivrede, Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Slađana Berić Tovirac rekla je da se poljoprivredni proizvođači na osnovu ove obuke upoznaju o najvažnijim osnovama plasteničke proizvodnje i mogućnosti rješavanja određenih problema na koje nailaze tokom tog procesa.

Imamo postojeće prbleme sa prouzrokovačima biljnih bolesti. U ovakvoj godini imamo više problema sa napadom insekata, sa pojavom određenih karantinskih insekata. Moramo više pažnje obratiti na pojavu tute apsolute u plastenicima, koja od polovine jula već primijetno pravi probleme.

rekla je Tovirčeva.

Tovirčeva je navela da je cilj projekta, osim plastenika, bilo obezbijeđivanje dijela proizvodnog paketa u smislu repromaterijala za proizvodnju, kako bi proizvođači na početku imali obuku i sva sredstva koja bi usmjerili u prozvodnju i proširenje kapaciteta plasteničke proizvodnje.

Značajno je da je kroz ovaj projekat realizovano više od 5.000 novih kvadrata plasteničke proizvodnje, a edukacije je neophodna. Osim ovih mjera koje Јedinica za projekte sprovodi, krajem jula se pojavila još jedna povoljnost za naše poljoprivredne proizvođače.

Ona je pojasnila da je riječ o internet platformi “Plodovi sela”, čiji je rad odobrio ministar poljoprivrede, a koja je omogućila prezentovanje proizvoda poljoprvrednih proizvođača i bolje uvezivanje kupcem.

Ova internet platforma omogućila je uvezivanje proizvođača sa područja Posavine, tako da je, za cijelu dobojsku regiju, uključeno nešto više od 40 proizvođača.

Tovirčeva je pozvala sve zainteresovane proizvođače da se uključe i iskoriste ovu priliku, jer je internet platforma besplatna i omogućava onlajn poziciju, odnosno promociju njihovih proizvoda i pojavu u regionalnom sistemu prodaje.

Predavač Stevan Mesarović rekao je da se ovaj projekat realizuje na osam lokacija u Republici Srpskoj i rađen je u okviru projekta Ministrastva sa stranim donatorima, a u donacijama je prisutan veliki broj plasteničara i proizvođača.

U projektu imamo početnike i poljoprivrednike koji su dugo u proizvodnji. Obudovac spada u zrelije plasteničare, davno su počeli da rade i imaju najviši nivo plasteničke proizvodnje i proizvodnje cvijeća, koja je jako zahtjevna.

istakao je Mesarović.

Izvor

Exit mobile version