Site icon Agroportal.ba

Otvoren poziv za projekte za razvoj lanca vrijednosti tradicionalnih proizvoda

U okviru projekta „Podrška ekonomskoj diversifikaciji ruralnih područja u Jugoistočnoj Evropi (SEDRA)“,  otvoren je Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga namijenjen razvoju lanca vrijednosti tradicionalnih proizvoda i ruralnog turizma u prekograničnom području Drina-Tara, Drina-Sava i Krš. Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 19. avgust 2019. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=qt3KsCNLKpI

Projekat se realizuje u okviru ABD Grant šeme (eng. Area Based Development Grant Scheme) koju sprovodi Stalna radna grupa za regionalni i ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).
 
Cilj ABD Grant šeme u okviru projekta SEDRA je da doprinese diversifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima kroz jačanje odabranih lanaca vrijednosti u specifičnim prekograničnim područjima, kao i da razvije održive poslovne modele u strukturno slabim pograničnim područjima. I to kroz poboljšanje proizvodnje, prerade i marketinga tradicionalnih proizvoda (što uključuje poljoprivredne i prehrambene proizvode životinjskog i biljnog porijekla, npr. žitarice, povrće, voće, meso i mesni proizvodi, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ljekovite biljke, itd.), nedrvni šumski proizvodi, kulinarske tradicije i seoski turizam.
 
Aplikacije su prihvatljive kao individualne, kao i unutar partnerstva: lokalna partnerstva, prekogranična i između različitih prekograničnih područja, naznačenih u smjernicama.
Indikativni budžet koji je na raspolaganju u okviru ABD Grant šeme iznosi 90.000 evra. Vrijednost bespovratne pomoći za pojedinačnog korisnika dodijeljenog u okviru ovog poziva za dostavljanje projektnih prijedloga, se kreće između 1.000 evra i 10.000 evra.
Sve dodatne informacije dostupne su na sljedećem linku. Molimo aplikante iz Republike Srpske da obavijeste Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju (fondovieu@meoi.vladars.net) o podnošenju prijave na ovaj poziv.
Exit mobile version