Po uzoru na nekadašnju ‘Titovu brazdu’ na ljeto kreće takmičenje orača Srpske | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro savjeti

Po uzoru na nekadašnju ‘Titovu brazdu’ na ljeto kreće takmičenje orača Srpske

Agronomi, poljoprivredni tehničari i ratari sa nostalgijom su se prisjetili nekadašnjeg takmičenja u oranju, popularne ‘Titove brazde’. Ponovo se rodila ideja za sličnim takmičenjem, koje bi predstavljalo idealno priliku za druženje, promovisanje poljoprivrede, mehanizacije i oranja.

Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede RS u saradnji sa  Poljoprivrednom savjetodavnom i stručnom službom  Srbije i savjetodavcima iz Vrbasa u Vojvodini.

Probno takmičenje bi trebalo da se održi ove godine krajem avgusta ili početkom septembra u Gradišci ,a naredne  godine u četiri najrazvijenija poljoprivredna regiona u Srpskoj.

Inicijalni sastanci nadležnih institucija i proizvođača, na kojima su održane i edukacije o značaju oranja u osnovnoj obradi zemljišta,  organizovani su u Bijeljini, Gradišci  i  Kozarskoj Dubici. 

Ove godine probno takmičenje bi održali u Gradišci , s namjerom da se to naredne godine proširi na četiri naše najrazvijenije regije što se tiče poljoprivredne proizvodnje , a to je Draksenić,  Semberija, Posavina i Lijevče polje.

Rekao je rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Danijel Egić. 

Egić je pozvao zainteresovane poljoprivredne proizvođače da se prijave za ovu manifestaciju i da to mogu učiniti u kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ili u poljoprivrednim službama u svojoj opštini.

Pročitajte još...   Prerada borovnice kao porodični posao

I traktoristi i stručnjaci priželjkuju takmičenje orača

Oranje je i dalje najznačajnija operacija u osnovnoj obradi zemljišta  i bez obzira na iskustvo  i znanje orača greške postoje ali se  mogu i ispraviti. Pored edukacije tome  doprinose i takmičenja   jer  na jednom mjestu  okupljaju  više proizvođača koji se nadmeću , pa tako  i sami vide eventualne nedostatke  u podešavanju pluga i svega onoga što je potrebno da bi se brazda pravilno uzorala, mišljenje je agronoma pobornika ideje da se pokrene takmičenje orača u Srpskoj.

Ideju podržavaju i gradiški ratari.Nebojša Račić važi za iskusnog orača i razmišlja da se prijavi na takmičenje.

Svake godine uzorem stotinjak hektara zemljišta. Baš sam radoznao kako bi izgledalo moje oranje u poređenju sa majstorima brazde iz Vojvodine, Semberije, Posavine ili dubičke regije.

Rekao je Račić.

Takmičenje podržava i šezdesetpetogodišnji Josip Barišić, traktorista koji svojim IMT-533, inače vršnjakom, svake godine uore i obradi na desetak hektara oranica pored Save.

Tehnologija je mnogo napredovala i to bi bila jedinstvena prilika da vidimo nove plugove obrtače na djelu,tehniku ubražđivanja, slaganje brazdi, dubinu oranja , podešavanje crtala i još mnogo toga. Radujem se takmičenju.

Kaže Barišić.

Pročitajte još...   Povrtari rade udarnički na njivama u Lijevče polju

Agronom Momir Cvjetković kaže da je Nova Topola nekada bila domaćin ‘Titovoj brazdi’, te da ova regija u tom pogledu ima šta pokazati.

Ako imamo takmičenje u pravljenju kobasica, regionalne izložbe stoke, konjičke utrke, ‘Rogoljsku žetvu’ zašto ne bismo imali i takmičenje orača. Smatram da bi to bila popularizacija poljoprivrede i iskorak naprijed u ovoj oblasti. A sve počinje upravo od oranja.

Rekao je Cvjetković.

Možda bi bilo najoriginalnije da prvu brazdu na prvom takmičenju orača Republike Srpske izore Stojan Vuković iz Mokreša kod Gradiške, sedamdesetih godina višestruki šampion ‘Titove brazde’. A mogla bi se i zvati ‘Stojanova brazda’, što da ne?

Shares
Slične objave
Agro reportažeAgro vijesti

Semberija ostala bez devet hiljada poljoprivrednika

Agro reportaže

Antonići riješili problem neredovnog otkupa mlijeka