Poljoprivreda jedini izvor prihoda za porodicu Јovanović | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivreda jedini izvor prihoda za porodicu Јovanović

U porodici Pantelije Јovanovića iz semberskog sela Međaši žive tri generacije. Mnogo rade, ali i imaju. Namjeravaju da povećaju broj goveda u štalama, a savremena poljoprivredna mehanizacija koju ima, omogućila im je da svoje usluge pružaju i drugim poljoprivrednicima, piše rtrs.tv

Zemlja traži mnogo rada i seljaku nije lako, ali nikada nije bolje živio – riječi su kojima nas je dočekao Pantelija Јovanović.

Cako, kako ga svi zovu, obrađuje 90 duluma svoje i još 180 duluma zemlje koju uzima u zakup. U štalama ima više od 30 goveda i namjerava da poveća broj. Poljoprivreda mu je jedini izvor prihoda. Mnogo radi, ali i ulaže, njegov vozni park poljoprivrednih mašina zaista je impresivan.

Od savremenijih mašina imam mašinu za direktnu sjetvu, kombajn adapter koji je plaćen 20.000 evra, samohodni berač, četiri traktora, utovarivač za đubre, grablje, plugove, prevrtače itd., kaže Јovanović.

Od malih nogu sa Pantelijom radi njegov sin Marko. Iako ima mogućnost da ode u inostranstvo, Marko o tome ne razmišlja. Danas je ocu desna ruka u svim poslovima.

Pripremamo zemljište za sjetvu, sve radimo zajedno. To je lijepa slika, malo je momaka koji hoće da rade u poljoprivredi, ističe Marko.

Majka Biljana ponosna je na svoju djecu i ne žali se što njen radni dan počinje rano, jer sve stigne i poručuje da je sada mnogo lakše i ženama na selu.

Pročitajte još...   Najveći dio voća završiće u rakiji

Iako se mnogo radi, ima vremena i za uživanje. Cako je ljubitelj motora, pa stigne svugdje. Tokom godine oko 15 puta obiđe zemlje zapadne Evrope, da bi saznao kako žive njihovi poljoprivrednici.

Pročitajte još...   Izvezene prve količine jaja na tržište EU

Od sedam kuća Јovanovića u selu, Pantelija Cako jedini je ostao na imanju da bi nastavio ono što su njegovi preci započeli. Kako smo mogli vidjeti, radi to veoma uspješno.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U BiH neiskorišteno ostalo 15 miliona litara mlijeka

Agro vijesti

Primjedbe i sugestije na nacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu

Komentariši