Site icon Agroportal.ba

Prednosti korišćenja biomase za proizvodnju energije

U Bijeljini je održano predavanje za poljoprivrednike i preduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda, odnosno, stočarstvom, na temu prednosti korišćenja biomase za proizvodnju energije i druge namjene.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Predavanje su održali stručnjaci Njemačke i Američke agencija za međunarodnu saradnju GIZ i USAID, kao i stručnjaci iz Češke.

Najviše smo razgovarali o iskorišćavanju poljoprivrednog otpada za proizvodnju biogasa, obezbijeđivanju dovoljnih količina energenata za novo postrojenje kojim se planira sistem daljinskog grijanja, kao i potencijalima za proizvodnju agro-peleta. Cilj nam je bio da napravimo presjek stanja, da bismo uvidjeli da li je moguće da se na ovaj način energija učini nezavisnom, a da se uz to i doprinese lokalnom zapošljavanju, naveo je Nihad Harabaž, konsultant GIZ-a, dodajući da bi se na ovaj način omogućilo smanjenje uvoza energenata, a bila bi obezbijeđena proizvodnja, stvaranje dodatne vrijednosti i zapošljavanje na lolalnom nivou.

Analize su pokazale da bi se na više od 100.000 hektara poljoprivrednih površina, samo 2,5 odsto moglo iskoristiti za toplanu, a sve ostalo bi se moglo korisiti za proizvodnju biogasa, električne energije, agro-peleta i za slične namjene. On je istakao da primjer ovakvog postrojenja postoji u Donjem Žabaru i da uspješno funkcioniše.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Stručnjak za energetiku u USAID-u Fahrudin Kulić je naveo da bi ovakav način korišćenja stročarskog otpada doveo do ekonomske koristi za stočare, a istovremeno bi se zaštitila i okolina.

Naš projekat predviđa i tehničku pomoć i predstudije isplativosti, dok bi ostatak finansirali poljoprivrednici, pojasnio je Kulić.

On je istakao da je od velikog značaja da se poljoprivrednici udruže, jer što je udruženje veće, veća je i korist postrojenja.

Exit mobile version