Site icon Agroportal.ba

Priča o Poljovetu iz Gradačca

Sweden/USAID FARMA II projekt pomogao je Poljovetu da poveća proizvodnju jednodnevnih pilića za uzgoj brojlera na 8 miliona godišnje. Firma sada zadovoljava rastuće potrebe proizvođača pilećeg mesa.

Bingu prodajemo gotovo sve naše jednodnevne piliće, kaže Zvonko Deronjić, direktor Poljoveta iz Gradačca.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Poljovet u nabavci nove opreme za pred-valionicu i valionicu oplođenih jaja. Koja im je omogućila da povećaju godišnju proizvodnju jednodnevnih pilića za uzgoj brojlera sa 6 na 8 milijuna. Te da zadovolje rastuće potrebe svog glavnog kupca u BiH.

Lanac vrijednosti

Kako pojašnjava Zvonko, lanac vrijednosti proizvodnje peradi prilično je složen. No sa rastućim proizvodnim kapacitetima i modernizacijom domaći proizvođači sve više zadovoljavaju potrebe svakog od koraka proizvodnje, čime smanjuju uvoz.

Sada imamo matično jato koje daje oko 2,5 miliona oplođenih jaja godišnje. A od jednog domaćeg proizvođača kupujemo dodatnih 5 do 5,5 miliona oplođenih jaja. Mi zatim radimo na izleganju i proizvodnji nekih 8 miliona jednodnevnih pilića za uzgoj brojlera za domaćeg proizvođača pilećeg mesa. Koji tovi piliće i svježim pilećim mesom opskrbljuje bh. tržište, nastavlja Zvonko.

Agro-veterinarske usluge

Iako je sada sastavni dio bh. peradarske industrije, Poljovet, sada već davne 1996. godine, nije uspostavljen sa takvom vizijom. Zvonko i njegova supruga Amira, oboje veterinari, osnovali su Poljovet kao firmu koja se trebala baviti trgovinom poljoprivredne i veterinarske opreme i materijala.

Ime naše firme je spoj dijelova riječi poljo, od poljoprivreda, i vet, od veterinarstvo. A u ponudi smo već tada imali sve što poljoprivredniku može zatrebati. Od alata, sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava za biljke. Do hrane za životinje, dodataka prehrani i OTC lijekova za životinje. Također smo pružali i veterinarske usluge i savjete, kaže Zvonko, a tako su i razvili odnose sa proizvođačima peradi.

Posao izleganja

Još u to vrijeme, Zvonkini klijenti su počeli tražiti jednodnevne piliće za svoje farme. Pa je Poljovet 2003. godine podigao prvi inkubator, prvu valionicu i počeo izlegati piliće koristeći oplođena jaja uvezena iz Austrije. Kako su godine prolazile, Poljovet je nabavio matično jato i počeo proizvoditi vlastita oplođena jaja. Prvo nešto više od milion, 2008. godine, a taj broj je do 2017. narastao na 2,5 miliona.

Izleganje jednodnevnih pilića vremenom je postalo značajan dio Poljovetovog portfelja koji uključuje i tov teladi. 2014. godine Poljovet je potpisao ugovor sa Bingom koji je u biti značio da će Bingo kupovati skoro sve jednodnevne piliće koje Poljovet proizvede. A kako je Bingova proizvodnja rasla, Poljovet ju je pratio.

Sada smo zadovoljni opremom koju imamo u pred-valionici i valionici. Podrška koju smo dobili od FARMA II projekta pomogla nam je da puno brže dosegnemo željeni nivo proizvodnje, ali na tome nećemo stati. Naredni korak je modernizacija farmi gdje držimo roditeljska jata. Trebamo racionalizirati proizvodnju oplođenih jaja. A to znači da moramo ugraditi automatska gnijezda, i to nam je sljedeći izazov, zaključuje Zvonko.

Exit mobile version