Rod pšenice u prosjeku 5,5 tona po hektaru | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rod pšenice u prosjeku 5,5 tona po hektaru

Žetva pšenice završena je na 13.000 hektara u Semberiji sa prosječnim rodom od 5,5 tona po hektaru, rekao je rukovodilac Resora Vlade Republike Srpske za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragan Zarić.

Zarić je naveo da je rod u granicama višegodišnjeg prosjeka na ovom području. Prinos je u zavisnosti od lokacije i primjene agrotehničkih mjera varirao od četiri do sedam tona po hektaru.

Poljoprivredici su ispoštovali savremenu agrotehniku. Ali su padavine u maju koje su bile znatno iznad prosjeka otežale ili čak onemogućile ulazak u njive i obavljanje prihrane, posebno zaštite pšenice. Zbog toga je njen kvalitet nešto lošiji zbog smanjene hektolitarske težine.

Prema njegovim riječima, otkupna cijena pšenice u Semberiji je od 28 do 32 feninga po kilogramu. Što je više od prošlogodišnje cijene koja je bila od 25 do 27 feninga.

Pročitajte još...   Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju

Zarić je rekao da je jedan broj proizvođača lagerovao pšenicu na gazdinstvu i čeka veću cijenu. Veliki broj poljoprivrednika predao je tržišne viškove u mlinove i nije bilo problema sa skladištenjem.

Vlada Republike Srpske podstiče domaću proizvodnju pšenice sa 200 KM po hektaru.

Pročitajte još...   Loša godina za poljoprivrednike

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)