Prisustvo salmonele potvrđeno je na tri farme u Kantonu Sarajevo, a na sanitarno klanje upućeno je 46.677 komada tovne peradi, što je dva puta više u odnosu na prošlu godinu, saopšteno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.
S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo na spornim farmama su provedene pooštrene biobezbjednosne mjere, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke, te ostale propisane mjere, navodi se u saopštenju.
Veterinarski inspektori, paralelno sa ovim aktivnostim, u uzgojima koka nosilica, kao i u prometu na području Kantona Sarajevo, provode uzorkovanje i ispitivanje svježih konzumnih jaja namijenjenih javnoj potrošnji na prisustvo salmonela. U uzorcima koji su do sada ispitani nije bilo pozitivnih rezultata.
Iz Kantonalne uprave ističu da je monitoring prisustva salmonela kod žive peradi do sada izvršen u većini farmskih uzgoja na području Kantona Sarajevo, odnosno na ukupno 28 farmi, od čega je pregledano 16 farmi tovne peradi i šest farmi koka nosilica, dok su u toku pretrage na još šest registrovanih farmi.
S obzirom da je prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo salmonela najčešće izolovani uzročnik trovanja hranom, upozoravamo sve subjekte u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, na neophodnost provođenja opštih i posebnih mjera higijene hrane zasnovanih na principima HACCP sistema, kao i mjera samokontrole salmonela u hrani koju stavljaju na tržište, navodi se u saopštenju.
Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove upozoravaju potrošače da prilikom pripreme i upotrebe hrane trebaju održavati zavidan nivo kulture vlastite prehrane i higijene, koja uključuje adekvatnu termičku obradu namirnica, posebno pilećeg mesa i jaja.
Uvijek je važno prilikom pripreme hrane obratiti pažnju na uputstvo proizvođača u vezi sa odgovarajućom termičkom obradom prije konzumacije, što je obavezni podatak na deklaracijama hrane, dodaje se u saopštenju.
Izvor: Glas Srpske