Šljiva propada u kamionima zbog čekanja na prelazima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šljiva propada u kamionima zbog čekanja na prelazima

Izvoznici šljive iz Republike Srpske i FBiH udruženi u Asocijaciju “BH šljiva”, u velikom su problemu kada je u pitanju izvoz šljive na tržište Evropske unije.

Fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima u Metkoviću i Gradišci rade samo po osam časova radnim danima, pa im roba stoji i tri dana u kamionima na visokim temperaturama, što utiče i na kvalitet proizvoda.

Iako su se još u januaru obratili nadležnim institucijama, ovaj problem do sada nije riješen.

U pojedinim  majevičkim voćnjacima krenulo se sa berbom čačanske rane šljive, a uskoro počinje i branje čačanske ljepotice. Proizvođači očekuju da će ove godine izvesti oko 4.000 tona šljive – duplo manje količine nego prethodne godine zbog lošeg roda.

Samo dva prelaza

Dodatni problem su im granice. Prema direktivama Evropske unije, umjesto na dosadašnja četiri granična prelaza, izvoz se može obaviti samo na dva – u Metkoviću i Gradišci, i to za vrijeme osmočasovnog radnog vremena radnim danima.

Majevički voćari ne kriju zabrinutost.

Doći ćemo u situaciju da nećemo moći ispoštovati dogovorene rokove s otkupljivačima, jer će nas usporiti organizovanje prevoza i ti zastoji na granicama. Šljiva nije voćna vrsta koja može da stoji u hladnjači dva do tri dana. A moraće i po 24 sata da čeka na fitosanitarni pregled i izdavanje potrebnih sertifikata. Sve će nam to dodatno usložiti situaciju koja ove godine, ionako zbog vremenskih neprilika i pandemije korona virusa, nije sjajna, kaže Milošević.

Zabrinuti

Milo Stojić je već otkupio prve količine čačanke rane, za koju kaže da je dobrog kvaliteta. Sada ga brine kakav će biti kvalitet šljive nakon nekoliko dana provedenih u kamionu.

Naši kamioni, koji treba da stignu u ponedeljak na istovar, moraće četvrtkom naveče da krenu odavde da bi bili sigurni da će kupac dobiti robu na vrijeme. To će uticati dosta na kvalitet. Mi otkupljivači moraćemo da imamo po četiri do pet vozila u hladnjači na zalihama, a naš dnevni priliv u sezoni je od 40 do 50 tona. Imajući u vidu da su dnevne temperature 30 stepeni i da je potrebno minimalno 24 sata da se roba ohladi, nećemo moći ispoštovati tu dinamiku. Naši kapaciteti nisu tako veliki. A kvalitet ne smijemo dovesti u pitanje jer je upravo kavlitet ono čime smo se nametnuli zahtjevnom ino-tržištu, kaže Stojić.

Predstavnici Asocijacije “BH šljiva” još u januaru su se obratili nadležnim ministarstvima kako bi se ovaj problem riješio do početka izvoza.

Pročitajte još...   Prerađivači ostali bez sirovine - Neminovno poskupljenje voća i povrća

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrđeno nam je da će narednih dana tražiti sastanak s predstavnicima Evropske komisije kako bi se omogućilo da se izbjegnu zastoji na graničnim prelazima s Hrvatskom.

Pročitajte još...   Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)

Produženje radnog vremena

Iz Asocijacije “BH šljiva” tražili su da se za izvoz otvori još jedan granični prelaz, u Šamcu ili Orašju. Međutim, prema informacijama do kojih su došli u ovom udruženju, jedino što bi se moglo uraditi je produženje radnog vremena fitosanitarnog nadzora u Hrvatskoj, što bi svakako pogodovalo bržem izlasku robe ka Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Holandiji – najvećim otkupljivačima šljive s naših prostora.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije