Site icon Agroportal.ba

Sokolački mljekari proizveli rekordne količine mlijeka

Sokolački mljekari isporučili su mljekarama u proteklih deset mjeseci ukupno 2.707.000 litara mlijeka, više za 463.000 litara nego lani i postigli su rekordnu proizvodnju, rekao je Srni viši stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac Slaviša Knežević.

Trend rasta proizvodnje mlijeka nagovještava da ćemo ove godine premašiti 3.000.000 litara mlijeka, što je donedavno bilo nepojmljivo.

istakao je Knežević, te naveo podatak da je za deset mjeseci ove godine predato za 121.000 litara više mlijeka nego za cijelu prethodnu godinu.

Najviše mlijeka u proteklom dijelu godine proizvedeno je na farmi “Romanija” banjalučke TC “Zone”, koja je za deset mjeseci sarajevskoj mljekari “Milkos” isporučila 157.600 litara sirovog mlijeka, zatim gazdinstvo Janje Lizdek sa koga je istom kupcu predato 130.000 litara.

Na trećem mjestu po količini prodatog mlijeka je gazdinstvo Bojana Obradovića sa 92.700 litara, te Nikole Đerića sa 91.200 litara.

Kneževića raduje da količine proizvedenog mlijeka iz mjeseca u mjesec rastu, iako je broj proizvođača ostao skoro isti kao i lani, oko 250.

Bilećka mljekara “Pađeni” za deset mjeseci ove godine otkupila je sa Sokoca ukupno 2.068.000 litara, a sarajevski “Milkos” 638.000 litara mlijeka.

Najveću količinu mlijeka preuzima firma “Pađeni” koja se, smatra Knežević, najvjerovatnije, nametnula redovnošću isplate i dobrim odnosom sa kooperantima.

Knežević tvrdi da se postiže rekordna proizvodnja mlijeka, jer je to jedini poljoprivredni proizvod za koga se unaprijed zna siguran kupac i cijena, te ostvaruje premija od resornog ministarstva za ekstra klasu.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu trebalo bi razmatrati ideju mljekara sa planinskih prostora da im se omogući “bar nekoliko feninga veća premija” u odnosu na poljoprivrednike u nižim područjima iz nekoliko razloga.

Odavno poljoprivredni proizvođači sa ovog područja zagovaraju i teže, da se bar za koji fening planinsko mlijeko odvoji sa podsticajima od nižih predjela, zbog lošijih prinosa, ali i zbog boljeg kvaliteta mlijeka.

istakao je Knežević.

On je podsjetio da se za više od 85 odsto od ukupne količine isporučenog mlijeka ostvari premija, što znači da proizvođači na ovom području imaju ekstra klasu.

Knežević je dodao da se premija za mlijeko ne ostvaruje samo na osnovu kvaliteta mlijeka, već na to utiču i higijena muže i skladištenja mlijeka, kao i zdravstveno stanje grla.

                            Porastu proizvodnje mlijeka i njegovom kvalitetu u velikoj mjeri doprinosi i savjetodavna služba rasora za pružanje usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srpske i opštinska poljoprivredna služba, organizovanjem stručnih predavanja iz oblasti mljekarstva.

istakao je Knežević.

Izvor: Nezavisne

Exit mobile version