Svinjogojstvo u Semberiji se i dalje dobro drži, pandemija ih nije uzdrmala | Agroportal.ba
Agro vijesti

Svinjogojstvo u Semberiji se i dalje dobro drži, pandemija ih nije uzdrmala

Cijena svinjskog mesa na tržištu usljed pandemije virusa korona smanjena je za 10 do 15 odsto, ali ova grana poljoprivrede za sada nije ozbiljnije ugrožena. Stočne hrane ima dovoljno, a poskupila je samo sojina sačma, za 10-ak pfeniga po kilogramu.

Do poremećaja na tržištu u ovim vanrednim uslovima ipak može doći, upozoravaju proizvođači i apeluju da nadležni zaštite domaću proizvodnju. U semberskom selu Magnojević, poznatom po uzgoju svinja, 15-ak uzgajivača godišnje isporuči na tržište od 10.000 do 15.000 tovljenika.

Pero Zarić ima zaokruženu, kontinuiranu proizvodnju, od prasića do utovljenog grla. Za prodaju trenutno ima 700 svinja svih klasa.

Trenutna cijena po kojoj mi dajemo je od 2,8 do tri marke plus PDV. To je cijena koja bi nas sada zadovoljila na neki način, ali da se uvede veća kontrola na uvozno meso. Izvana dođe jeftinije meso, pa naši mesari radije kupuju uvozno nego domaće, kaže domaćin.

Zaštita domaćih proizvoda

Objašnjava da, kada bi se mesne prerađevine pravile od domaćeg mesa, bile bi mnogo kvalitetnije, ali i skuplje.

A svi danas gledaju samo računicu, ističe ovaj farmer.

Objašnjava da se domaća proizvodnja mora zaštititi.

Mora se znati šta je naše meso, da ima deklaraciju. I da se malo više propagira kupovina domaćih proizvoda. Jer tako pomažemo ne samo farmere, nego cjelokupnu privredu, smatra domaćin.

Računica

Uprkos teškoćama, ova proizvodnja je isplativa, kaže ovaj semberski farmer.

Uložili smo sredstva u objekte, svoj trud i znanje. Većina nas se proizvodnjom svinja bavi decenijama. Nije lako, ali kad se sve sabere, imamo neku računicu, ističe Zarić.

U Srpskoj se godišnje proizvodi od 50.000 do 60.000 tovljenika. Iako domaća proizvodnja pokriva tek 30 odsto potreba stanovništva, ovo je tradicionalna proizvodnja koju po svaku cijenu treba očuvati, poručuju i iz Udruženja svinjogojaca RS.

Pročitajte još...   Strane ulagače privlače blizinom autoputa

Podsticaji

Predsjednik ovog udruženja Slobodan Petrić kaže da farmeri od Vlade RS očekuju da podsticaje održe na dosadašnjem nivou.

Nadamo se da neće doći do smanjenja premija. To mnogi farmeri ne bi podnijeli. Pratićemo situaciju na tržištu. Ako bude potrebno, tražićemo pomoć nadležnih, odnosno povećanje premija, kaže Petrić.

Prema podacima Ministarstva, već godinama se proizvodi isti broj tovljenika, tako da je i pored svih problema svinjogojstvo rentabilna proizvodnja. Na gazdinstvima koja se bave intenzivnim uzojem primjenjuje se najsavremenija tehnologija.

Pročitajte još...   Prva spalionica za klaonički otpad u Srpskoj

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Knežević kaže da će resor propisati niz mjera koje će kontrolisati i ispitivati uzgojne bolesti na farmama svinja i u reproduktivnim farmama, što će značiti bolji intenzitet prirasta, što bolju konverziju hrane, bolju i kvalitetniju svinju na izlazu.

I ove mjere bi, ocjenjuju u resornom ministarstvu, trebalo da daju rezultate i doprinesu razvoju svinjogojstva.

Nelojalna konkurencija

Predsjednik Udruženja svinjogojaca Slobodan Petrić kaže da je jedan od najvećih problema uzgajivača svinja nelojalna konkurencija.

Zaštita domaće proizvodnje, izjednačavanje podsticaja sa zemljama okruženja samo su neke od mjera koje bi omogućile domaćim proizvođačima da budu konkurentni na tržištu, zaključuje Petrić.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?