Site icon Agroportal.ba

Titov orač šampion iz Lijevče polja

Stojana u ovom kraju mnogi oslovljavaju “Titovim oračem”. Zbog pregršti medalja osvojenih na predratnim takmičenjima u oranju pod nazivom “Titova brazda”, održanim u mnogim mjestima bivše države od Triglava do Đevđelije, srpskainfo.

Traktor koji sam ore

O tome svjedoče i isječci iz novina, diplome, medalje i druga priznanja koja ovaj vrijedni poljoprivrednik čuva u porodičnoj arhivi.

Na takmičenjima najboljih orača bivše Jugoslavije, prije četrdeset godina mnoge sam impresionirao napuštanjem traktora u toku oranja. Ubrazdim na početku njive, podesim upravljač i traktorske komande pa lagano pješke pored ove poljoprivredne mašine sve do kraja duge parcele. Opisuje Stojan vještinu po kojoj se oduvijek razlikovao od ostalih traktorista.

Brazda prije svega

Poljoprivredu, njivu i brazdu zavolio je u djetinjstvu. Trudio se da nauči što više, da uzore, podrlja, posije žito i obezbjedi rekordnu proizvodnju pšenice, kukuruza, ječma…

U svemu je najvažnija brazda. Ona predstavlja početak, temelj svakog seoskog posla. Ukoliko je njiva kvalitetno i na vrijeme uzorana, u takozvanom agrotehničkom roku, kada zemljište ima dovoljno vlage, kada je brazda složena kao knjiga, seljak ima čemu da se nada. Od brazde sve počinje i sve zavisi.

Uvjerava nas ovaj domaćin koji je tokom decembra, nakon dugog i sušnog perioda napokon dočekao povoljno vrijeme za oranje.

Dugo je bila zemljište bilo suvo kao beton, nije mogao plug ni travu da skine. Zato je jesenja brazda okasnila. Sada ima dovoljno vlage i seljaci koriste svaki lijep dan da što više urade, da uzoru zimsku brazdu i tako spremni dočekaju proljetnu sjetvu. Objašnjava Stojan Vuković uslove oranja plodnih laminačkih njiva koje svake godine dobro rađaju.

Titova brazda

Kaže da je navikao raditi i da je njegov život nezamisliv bez brazde. I poslije četiri decenije sposoban je, veli, izaći na megdan mlađim traktoristima.

Takmičenje “Titova brazda” djelovalo je stimulativno na mlade poljoprivrednike kao što sam ja bio u vrijeme najvećih uspjeha u ovoj disciplini. Meni je tada bilo važno takmičiti se, pobjeđivati, učiti kako se ore ali rade drugi poslovi u poljoprivredi. Za mene je oranje bilo ponos, a ne stid ili sramota, kao što sadašnje generacije mladih to smatraju, doživljavaju… I zato sam i sada spreman, sposoban da se takmičim. Odlučno svoje stavove o selu, poljoprivredi i oranju iznosi najpoznatiji Lijevčanin među poljoprivrednicima.

On se oduvijek borio za bolju organizovanost seljaka, unapređenje zadrugarstva, raznih vidova udruživanja. Prije nekoliko godina formirao je Mljekarsku zadrugu „Govedar”.

To sam učinio tjeran mišlju kako seljaci vrijedno rade, proizvode mlijeko, a drugi skidaju kajmak. Borim se da imamo svoje predstavnike u vlasti, na mjestima gdje se odlučuje o našoj sudbini. To je teška, nezahvalna ali neizbježna uloga.

Smatra Vuković koji je bio član CK SK BiH u njegovom posljednjem sazivu. Pokazujući fotografiju na zidu, on svjedoči i o dugoj tradiciji zadrugarstva u Lamincima. Prvi Upravni odbor, zabilježeno je na crno – bijelom, požutjelom dokumentu, u bilješci ispod fotografije, formiran je 4. decembra 1933. godine.

Bračni jubilej

Stojan i Smilja Vuković ušli su u pedesetu godinu braka. Jubilej će proslaviti 24. aprila 2019. godine. Stojan je uvijek nasmijan i raspoložen za šalu. Kada nije za volanom traktora ili automobila, obavezno je u Smiljinoj blizini.

Moja Smilja i ja mnogo toga smo zajedno postigli. Kada budemo proslavljali 50 godina braka, unuci su obećali vatromet – priča Stojan.

Smilja kaže da su godine brzo prošle, da su mnogo radili, školovali djecu, borili se za napredak u poljoprivredi, o svemu se dogovarali.

Djeca i unučad naše su najveće bogatstvo. Naravno, tu su i zdravlje i sloga. Sve ostalo može se kupiti. Život na selu je težak, ali sami smo sebi gazde, kaže Smilja.

Exit mobile version