Prilikom sakupljanja ljekovitog bilja veoma je važno poznavati ih na terenu i zato je preporučljivo sakupljati samo ono bilje koje dobro poznajete.
Sakupljanje treba obaviti što je moguće pažljivije, izbjegavajući sakupljanje na kiši i dok ima rose. Kada počnete da sakupljate određenu vrstu, potrebno je ljepše primjerke ostaviti za razmnožavanje. Praksa je da se ostavi jedna desetina zasada, s tim da se naredne godine površina ne eksploatiše, izuzetno je važno vrijeme branja određene vrste, kao i koji dio se bere, prenosi Savjetodavna Srpske.
Cvijet
Bere se tokom cvjetanja, a najbolje na samom početku cvjetanja, precvjetale i uvele cvjetove ne treba brati jer nemaju vrijednost. Berba se vrši ručno, pazeći da cvjetne stabljike budu što kraće. Sušenje može biti prirodno ili vještačko, a vrijeme sušenja varira od 3-6 dana. Suvo cvijeće se pakuje u kartonske kutije, bez nabijanja. Velike vreće od slame treba izbjegavati jer izazivaju mehanička oštećenja.
List
Najpogodnije vrijeme za branje listova je početak cvjetanja. Treba izbjegavati branje listova sa veoma mladih biljaka, jer su tada listovi puni vode i siromašni aktivnim materijama. Takođe, ne treba brati listove sa biljaka u punom cvijetu. Sušenje lista je isto što i sušenje cvijeta, a u zavisnosti od vrste i uslova sušenja, vrijeme sušenja je do 8 dana. Pakuje se u kutije, a može biti i u papirnim vrećama.
Nadzemni dio biljke
Odnosi se na 25-30 cm gornjih dijelova biljke u cvijetu. Kao i kod cvijeća berba se obavlja na početku cvjetanja. U slučajevima većih površina može se kositi srpom ili makazama. Za sušenje i skladištenje važe isti uslovi kao i za prethodne dijelove.
Kora
Uklanja se sa mladih grana i stabljika. Kora koja je stara i napukla nije pogodna za upotrebu. Kora se siječe nožem i oljušti u rano proljeće prije cvjetanja. Ako se ne ukloni u proljeće, može se ukloniti u kasnu jesen. Poslije skidanja, radi lakšeg sušenja i skladištenja, koru siječemo na uzdužne trake širine 2-3 cm i dužine 10-30 cm. Za razliku od prethodno navedenih biljnih organa, kora se može sušiti na suncu.
Plod
Vrijeme berbe plodova varira, tako da se u nekim slučajevima plod bere zreo, a kod nekih vrsta polu-zreo (nezreo). Većina mesnatih se bere zrela, a većina suvih se bere prije zrenja. Plodovi se mogu sušiti na suncu. Posebnu pažnju treba obratiti na sušenje mesnatih plodova (nara) kako bi se spriječilo kvarenje i propadanje robe.
Bere se kada je potpuno zrelo. Nakon sušenja posebnu pažnju treba obratiti na čuvanje sjemena. Treba ga pakovati u obložene kese ili kutije, jer je većina sjemena privlačna hrana za glodare zbog obično visokog sadržaja masti.
Korijen i rizom
Korijen i rizom su podzemni organi biljaka. Kopaju se u jesen kada opadne lišće. Uz jesen, berba se može obaviti i u rano proljeće. U nekim slučajevima, ekstrahuje se u vrijeme cvjetanja biljke. Prilikom sakupljanja korijena ili lukovica, 30% biljne populacije treba ostaviti netaknuto. U zavisnosti od vremena berbe mijenja se i hemijski sastav, tako da za iste vrste korijen ubran u proljeće i korijen ubran u jesen mogu imati značajno različit sastav, a samim tim i kvalitet. Nakon vađenja, korijen se čisti od ostataka zemlje, uklanjaju se truli dijelovi i dobro opere. Korijen se može sušiti na suncu, ali za brže sušenje potrebno je prethodno isjeći korijen na uzdužne trake. Treba naglasiti da je nakon uklanjanja korijena potrebno odsjeći glavicu korijena i vratiti je u zemlju kako bi se iz nje razvila nova biljka.
(eKapija)