Veterinarske službe rade uz mjere zaštite, situacija na farmama dobra | Agroportal.ba
Agro vijesti

Veterinarske službe rade uz mjere zaštite, situacija na farmama dobra

Veterinarska stanica Brčko

Veterinarske službe Republike Srpske rade uprkos vanrednom stanju, ali uz redukovan broj zaposlenih i sve propisane mjere zaštite, među kojima je i ona da se svima koji ulaze u veterinarsku ambulantu mjeri tjelesna temperatura.

Veterinarska stanica Brčko

Veterinari kažu da se tokom epidemije virusa korona život na farmama nije promijenio, niti zaustavio, te da je situacija sasvim stabilna.

Direktor veterinarske stanice “Vet agro” iz Donjeg Dragaljevca, kod Bijeljine, Velibor Todorović kaže da su na farmama preduzete sve mjere, problema nema i za sada je epidemiološka situacija dobra.

Na terenu koji mi pokrivamo ne postoje zarazne bolesti koje bi ugrožavale zdravlje ljudi, sporadično se javljaju neke bakterijske ili virusne infekcije, ali one se rješavaju veoma lako, rekao je Todorović.

On naglašava da veterinarima koji svakodnevno rade sa životinjama nisu nepoznanica virusi korona.

Veterinarska služba je služba od javnog značaja i ne smije da prekine s radom, a veterinari dolaze u dodir sa virusom korona, ali ne ovim COVID-19, nego kovid SARS jedan i dva i sličnima, kod teladi i pasa, pojasnio je Todorović.

On je napomenuo da postoji mišljenje, koje nije naučno dokazano, da su ljudi koji borave u blizini pasa i teladi otporniji na virus korona.

Cjenovnik veterinarskih usluga nije mijenjan u posljednjih 10 godina, a napredak je uočen kod nabavke dijagnostičkih sredstava, laboratorijske opreme i specijalizovanih vozila koja su veterinarima neophodna za efikasnije obavljanje intervencija na terenu, a sve je omogućila ovogodišnja subvencija resornog ministarstva, predviđena pravilnikom, naveo je Todorović.

On je rekao da će sve veterinarske ambulante u Bijeljini uskoro dobiti prskalice za dezinfekciju sa dezinfisijensima, koje je obezbijedilo resorno ministarstvo, a podjela počinje u ponedjeljak, 4. maja.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 05.12.2017.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''