Zaštititi poljoprivrednu proizvodnju od prekomjernog uvoza | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Zaštititi poljoprivrednu proizvodnju od prekomjernog uvoza

Poljoprivredna proizvodnja mora biti zaštićena od prekomjernog uvoza koji je ugrožava ili prijeti da je ugrozi. Neophodno je redefinisati i sistem podsticaja i izmijeniti više zakona koji se tiču agrara i ruralnog razvoja. Dio je prijedloga Privredne komore Republike Srpske za dopunu nacrta smjernica za razvoj privrede Srpske, rtrs.

Dopuniti smjernice

Vlada Republike Srpske pripremila je nacrt smjernica za razvoj privrede. U Privrednoj komori ističu da tim dokumentom nisu obuhvaćeni svi sektori privrede i da su zbog toga uputili prijedlog da on bude dopunjen i u tom pogledu i dodatnim mjerama u sektorima koji su već obuhvaćeni.

Kako bi domaća poljoprivredna proizvodnja bila zaštićena, neophodno je aktivirati rad Stalnog tijela za podršku unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje. Te komisije za predlaganje mjera i zaštitu domaće proizvodnje koju je formiralo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Smatraju u Privrednoj komori.

U prijedlozima se navodi da je potrebna i jača saradnja trgovaca, trgovinskih lanaca i domaćih proizvođača i podrška razvoju finalnih proizvoda i brendova.

Pročitajte još...   Proizvodnja mlijeka rasla uprkos pandemiji

Bolje planiranje

Najveća poslovna asocijacija u Srpskoj smatra da treba inicirati i izmjenu Zakona o interventnom otkupu kako bi bilo definisano planiranje novca u budžetu Republike Srpske u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu.

Neophodno je i unaprijediti sistem vakcinacije u pravcu odgovornosti proizvođača i države. Rješavati pitanje laboratorija za sertifikaciju. Odnosno nedostatak akreditovanih laboratorijskih metoda koje bi proizvođačima omogućile kraći put u ispunjavanju standarda kvaliteta. Posvetiti pažnju projektima zbrinjavanja i prerade animalnog otpada. Podržati učesnike u ovom procesu, obezbjeđivanjem sistemske podrške fabrikama za preradu animalnog otpada. Navela je Privredna komora Srpske.

Novac od “kocke” za turizam

Predložene su i mjere za razvoj turizma. Jedna od njih je da bude izmijenjen Zakona o igrama na sreću kako bi projekti Turističke organizacije Republike Srpske bili finansirani i iz prihoda ostvarenih od naknade za priređivanje igara na sreću.

Pročitajte još...   Video: Poljoprivrednici iz Janje ne traže pomoć od države

Privredna komora predložila je i da bude subvencionisan smještaj u turističkim destinacijama u Srpskoj. Obezbijeđeni podsticaji domaćim turističkim agencijama za unapređenje organizovanog dolaska stranih turista i uvođenje nove avio-linije. To će biti podsticaj i za proširenje smještajnih kapaciteta i ugostiteljske, trgovačke i turističke usluge.

Privredna komora Srpske je uputila i prijedloge za program ekonomskih reformi za period 2019-2020. godina.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka