Zbog zabrane uvoza svinjetine, firme iz Srbije dogovorile proizvodnju u Srpskoj | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zbog zabrane uvoza svinjetine, firme iz Srbije dogovorile proizvodnju u Srpskoj

Od zabrane uvoza svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda iz Srbije prošlo je 4 mjeseca, a na rafama u trgovinama Republike Srpske prevladavaju domaći i hrvatski proizvodi.

Zabrana uvoza svinjetine

Zabrana “pogurala” domaće

Tako su potrošači u Republici Srpskoj, koji mahom tradicionalno kupuju meso iz Srbije, prvenstveno kobasice, slaninu… postali kupci domaćih proizvoda i „pogurali“ proizvodnju mesne industrije Republike Srpske.

Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina polovinom avgusta zabranila uvoz svinjskog mesa i prerađevina od mesa iz Srbije zbog afričke svinjske kuge, koja se pojavila u ovoj državi sa kojom Republika Srpska ima specijalne i paralelne veze.

Naši potrošači zabranu uvoza doživljavaju emotivno i to je normalno zbog navika koje su stekli. Međutim, moraju da budu svjesni da je ta zabrana isključivo iz zdravstvenih razloga. Osim toga, pojedini trgovci, zastupnici proizvoda iz Srbije, konstantno vrše pritisak da se ova mjera ukine. Odmah da upozorim da se to ne smije raditi, postoje procedure i one se moraju poštovati, poručuje Nemanja Vasić, potrpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Zabrana će biti godinu dana 

Vasić, koji je i sam vlasnik Mesne industrije „Trivas“ Prnjavor, kaže za Srpskainfo da proizvođači iz Srbije očekuju da će zabrana biti na snazi i više od godinu dana.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici izmanipulisani, poručuje Košarac

Svjesni da gube tržište Republike Srpske, ali i Zapadne Hercegovine, pojedini proizvođači mesa iz Srbije su već ugovorili saradnju s našim proizvođačima. Tako je, kako kaže Vasić, poznata i popularna Mesna industrija „Neoplanta“ iz Novog Sada dogovorila sa MI „Tulumović“ iz Laktaša proizvodnju suhomesnatih proizvoda po recepturi „Neoplante“.

Za nekoliko dana ovi proizvodi biće na našem tržištu. I to je dobro za našu proizvodnju koja će da raste, a dobro je i za proizvođača iz Srbije koji će ostati na ovom tržištu, objašnjava Vasić.

“Zlatiborac” koristi političke veze

Takođe, Mesna industrija „Gombit“ iz Zemuna ugovorila je saradnju s firmom „Trivas“ u Prnjavoru i ti proizvodi se već mogu kupiti u trgovinama Republike Srpske.

Jedino u „Zlatiborcu“ pokušavaju da nekim političkima vezama vrše pritisak na vlast u Sarajevu kako bi promijenili pravila. Mi možemo nekoga voljeti ne znam koliko, ali u ovom slučaju je u pitanju zaštita zdravlja životinja, ali i domaće privrede, tvrdi Vasić.

Navodi da je na našem tržištu od hrvatskih proizvoda od svinjskog mesa značajnije prisutan „PIK“.

Međutim, naglašavam da se i ta proizvodnja radi u njihovoj fabrici u Laktašima „DIM – DIM“, koja se tu nalazi već deset godina, ističe potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodaje da je na našem tržištu svoje prisustvo jedino povećao „Gavrilović“ iz Hrvatske, koji je bio prisutan i ranije.

Pročitajte još...   Promovišemo domaće a jedemo uvozno

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?