Site icon Agroportal.ba

Značaj domaće sirovinske baze u pandemiji važniji nego ikada

Zbog pandemije COVID-19 kompanija BIMAL i Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede IRUP su ove godine obilježili Dan uljarica na drugačiji način, putem tematskog videa o značaju domaće sirovinske baze.

Uspjeli smo da našim saradnicima, poljoprivrednicima ali i svim gostima koji se u normalnim okolnostima okupe sa nama na Danu uljarica, prenesemo iskustva u videu koji smo pripremili, da odgovorimo na sva ona pitanja koja inače zajedno, uživo prolazimo u panel diskusijama. Pokušali smo da zaokružimo i da skrenemo pažnju na goruću temu u COVID vremenu. To je velika uloga domaće sirovinske baze.

rekla je direktorica Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede IRUP Brčko Azelea Suljkanović. 

Video koji je u digitalnom formatu obilježio ovogodišnji Dan uljarica obuhvatio je teme sigurnog otkupa uljarica, sjetve uljarica, značaja koju domaća sirovinska baza ima, dostupne podstcaje i agrotehniku, kao i sve prisutniju temu – GMO usjeve.

Sagovornici u videu su saglasni da je saznanje o postojanju GMO usjeva u BiH porazno. Naročito jer je ova oblast zakonom definisana, čime je i spremnost pojedinih poljoprivrednika da zasiju GMO soju potpuno nedozvoljena.

Mi smo ponovo svima jasno istakli da je BIMAL BEZ GMO proizvođač i da ne otkupljuje GMO sirovinu. Te da budu svjesni kako GMO parcele lako kontaminiraju usjeve koje se nalaze na drugim parcelama pored njih.

istakla je Suljkanović.

Resorna ministrstva aktivno rade na suzbijanju nedozvoljenih GMO usjeva. U međuvremenu je na teritoriji Republike Srpske novim Pravilnikom jasno naznačeno da poljoprivrednici koji ove godine pokušaju da zasiju genetski modifikovanu soju na svojim oranicama rizikuju da budu isključeni iz sistema podsticaja na dvije godine.

Sagovornici u videu pod nazivom Dan uljarica – Značaj domaće sirovinske baze su: organizator proizvodnje Pavle Ristić, poljoprivrednik Mladen Pejin, direktor kompanije Plant Adnan Hodžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Posavske Županije Mato Brkić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu BD Milenko Ninković, Delta Agrar Dragan Svraka, Syngenta Srđan Nastić, Bojana Lujić ispred kompanije BIMAL i Azelea Suljkanović ispred IRUP-a.

Video je možete pogledati OVDJE.

Exit mobile version