14 miliona maraka za kapitalne investicije u poljoprivredu Srpske | Agroportal.ba
Agro vijesti

14 miliona maraka za kapitalne investicije u poljoprivredu Srpske

Pašalić_video_konferencija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je Vlada Srpske odlučila da isplati sve poljopivredne prozvođače koji su se prijavili na poziv za kapitalne investicije.

Pašalić_video_konferencija

U prethodnom periodu najavljivali smo značajnije kapitalne investicije. Poziv je bio otvoren od 25. februara do 25. marta. Na javni poziv se prijavilo mnogo više proizvođača nego što smo obezbijedli sredstava, odnosno mi smo obezbijedli 8,2 miliona KM, a prijavljeno je investicija za 14 miliona KM. Razmišljali smo kako da pristupimo ovome i donijeli odluku da isplatimo sve prispjele zahtjeve. Vlada će naći način da osigura sredstva, rekao je Pašalić.

On je danas i obavijestio predstavnike republičkih poljoprivrednih udruženja o novoj mjeri Vlade Srpske koja se odnosi na prihvatanje pristiglih zahtjeva za kapitalne investicije u poljoprivredi, za koje će biti izdvojeno oko 14 miliona KM.

Pročitajte još...   Nedimović i Pašalić o ukidanju vakcinacije protiv svinjske kuge

Time će biti zagarantovano investiranje više od 40 miliona KM privatnih sredstava svih korisnika, saopšteno je iz resornog ministarstva.

S obzirom na strateško opredjeljenje Ministarstva u ovoj godini, sredstva za kapitalne investicije su duplo veća u odnosu na prošlu godinu kada je za ove investicije izdvojeno 6.900.000 KM budžetskih sredstava.

U skladu sa brojem pristiglih prijava, za poljoprivrednu mehanizaciju biće izdvojeno 6,7 miliona KM, za investicije u stočarstvu 3,5 miliona KM, milion KM za investicije u biljnoj proizvodnji, a za investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda 2,5 miliona KM.

Poljoprivrednici će moći da ostvare 30 odsto, odnosno 40 odsto povrata sredstava za svaku investiciju, navode iz resornog ministarstva.

Na ovaj način biće obezbijeđeno jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje, dugoročna stabilizacija snabdijevanja domaćim poljoprivrednim proizvodima, ali i održavanje nivoa investicija u proizvodnji u uslovima vanrednog stanja.

Pročitajte još...   Pašalić: Kada je riječ o sjetvi - premašen godišnji prosjek

Pašalić je održao video-konferenciju sa predstavnicima republičkih poljoprivrednih udruženja.

Izvor 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM