Agroindustrijska zona u Novoj Topoli velika nada domaće poljoprivrede | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Agroindustrijska zona u Novoj Topoli velika nada domaće poljoprivrede

Agroindustrijska zona u Novoj Topoli, mjestu u srcu Lijevča polja, trenutno je najveće gradilište na sjeveru naše zemlje. Uporedo se grade proizvodni pogoni, trgovački i skladišni centri, ali i saobraćajnice i sva potrebna infrastruktura za ovu zonu koja obuhvata 150 hektara zemljišta.

Donatorskim sredstvima  međunarodnih organizacija i UNDP-a obezbijeđeno je  oko 1,2  miliona KM za izgradnju oborinske kanalizacije na prostoru zone koja je nedavno završena. Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kaže da su mnogi donatori prepoznali značaj zone i da ovaj mega projekat podržavaju grantovima.

USAID je  obezbijedio grant sredstva za prečišćavanje i odvodnju oborinske i kanalizacione vode koji sistemski može da pokriva čitav prostor Nove Topole i okolnih mjesnih zajednica. U toku su  intenzivni radovi na pripremanju saobraćajnica koje će u prvoj fazi biti asfaltirane slojem od 9 cm nakon čega je predviđeno završno asfaltiranje i postavljanje trotoara, rekao je Adžić.

Uloženi milioni će se vratiti višestruko

Agroindustrijska zona postala je glavni adut razvoja Gradiške i veliki magnet za investiture. Locirana na petnaest kilometara od Evropske unije, isto toliko od banjalučkog aerodroma, tri kilometra od autoputa Banja Luka-Gradiška, te podjednako od Gradiške, Laktaša i Srpca ova zona će uskoro postati zamajac privrednih i poljoprivrednih aktivnosti u regiji, sa velikim brojem slobodnih radnih mjesta.

Pročitajte još...   Osnovano Regionalno udruženje uzgajivača svinja

Gradska vlast  shvatila je da je ključni faktor za opstanak sela i poljoprivrede otvaranje otkupnih i prerađivačkih kapaciteta, što je označeno strateškim interesom.

Spremni smo donijeti skupštinsku odluku i  potencijalnom investitoru dati 100 hiljada kvadratnih metara građevinskog zemljišta za jedan euro. U tom slučaju bismo značajno pokrenuli proizvodnju u Lijevče polju i Potkozarju i zaposlili od tri do pet hiljada domaćinstava , dodao je Adžić.

Akcenat na  završetak infrastrukture u Agroindustrijskoj zoni

Pokretanje otkupnih i prerađivačkih  kapaciteta oživjeće poljoprivrednu proizvodnju i u susjednima Laktašima , Srpcu i Kozarskoj Dubici, što  će biti snažan  zamajac  privrednim i drugim aktivnostima u ovom dijelu Republike Srpske.

Zbog toga se ovih dana užurbano radi na izgradnji internih saobraćajnica unutar ove poslovne zone. Zamisao je da  se otvori pristup za sve parcele i investitore koji su zainteresovani  da ulažu na ovom prostoru, u koji je do sada ukupno uloženo oko 4,5 miliona KM. Do kraja ove godine u Agroindustrijsku zonu će biti uloženo šest miliona KM, te još 2,5 miliona maraka u idućoj godini za asfaltiranje saobraćajnica. Uloženi novac vratiće se višestruko, a korist će osjetiti svi, najviše domaća poljoprivreda, rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Broj radnika u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli povećava se svakodnevno. Vrlo brzo će  broj zaposlenih biti četvorocifren. U zoni već uspješno radi fabrika stočne hrane, te pogoni za proizvodnju namještaja, konditorskih proizvoda  i metalnih panela, a uskoro će proraditi i fabrika obuće. Najviše se očekuje od pogona za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda, koji će biti lokomotiva razvoja cijeloga Lijevče polja i Potkozarja.

Pročitajte još...   Kumulonimbusi i kunići opsesija Tihomira Dejanovića

Boško Grgić

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''