Petak , Oktobar 18 2019
Početak / Agro vijesti / Banana rodila usred Sanskog Mosta

Banana rodila usred Sanskog Mosta

Sanjanin Hikmet Seferović uspješno je uzgojio u svom vrtu malu plantažu od desetak stabala banana, a ove godine očekuje ukusne plodove i rekordan urod ovog egzotičnog voća.

Kaže kako je njegov sin prije nekoliko godina dobio sjeme banane, te ga zasadio u vrtu ispred kuće. Članovi ove porodice su pasionirani ljubitelji i uzgajivači ukrasnog drveća. Odlučili su da naprave eksperiment i sa uzgojem ovog južnog voća.

Seferović kaže kako se radi o biljci koja izuzetno brzo napreduje i raste. Ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi.

U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba puno posla i brige oko nje. Ono što ona zahtijeva je puno vode, jer voli vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo zahtijeva i do 40 litara vode dnevno.

Dodaje kako su vremenske prilike ove godine veoma godile ovom voću, te da je na samo jednom stablu izbrojao 140 plodova.

Očekujem da dozriju do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u trgovinama. Sem toga, stabla banane su izgledom veoma lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu.

Ističe da se prolaznici često zaustavljaju pred njegovom ogradom i u nevjerici gledaju vrt. Mnogi fotografišu stabla te ga pitaju kako je uspio uzgojiti banane.

Seferović, međutim, osim banana, u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za ovo podneblje. Spas od oštre bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži, a ona koja su posađena utople kako im zima i niske temperature ne bi mogle naškoditi.

Izvor: Nezavisne

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Startap paketi za 65 malih i novih pčelara

Startap paketi za 65 malih pčelara i pčelara početnika sa područja opštine Rudo uručeni su …