Baštovanstvo na asfaltu u Doboju | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Baštovanstvo na asfaltu u Doboju

Krompir je ove godine najbolji, boranija je podbacila, a luk trune, pričaju Dobojlije koje su bašte posijale na zemljištu udaljenom nekoliko stotina metara od centra grada.

Takođe, kažu da su paprike, tikvice, mrkva, krastavci i kupus omiljene kulture među kradljivcima, koji ne prezaju da se iz njihovih bašta posluže.

Boreći se s komarcima, ali i vrućinama, od stambene zgrade, popularne “sto petice”, zaputili smo se u carstvo voća i povrća i došli do komada zemlje na kojem je Jela Ninković sakupljala plodove svog rada – krompir.

Na naše pitanje da li je rano da se krompir već vadi iz zemlje i skladišti, ona odgovara:

Valjda nije. Ima krompira, zadovoljna sam. Ovdje imam oko 180 kvadrata zemlje. Što posijem, može mi biti za zimu. Ima deset godina kako sijem ovdje baštu. A kako koja godina, nekada se isplati, nekada ne, kako-kada, sve zavisi od vremena.

Priča Ninkovićeva te nam pokazuje boraniju, kojoj ove godine vremenske prilike nisu pogodovale, odnosno obilne majske kiše, pa je ostala bez željenog uroda.

Pročitajte još...   Pandemija srezala promet na pijacama

Iz Celjske ulice u baštu skoro svakodnevno već 15 godina dolazi i Milivoje Knežević, koji nam se pohvalio da je i grašak ovog ljeta dobro rodio i bio je zavidnog kvaliteta, ali stanjem paprike nije zadovoljan.

Paprika je zakasnila skroz, eno sad se pojmila i krenula naprijed, nešto će biti. Luk trune svake godine, mi ga ne špricamo, hoćemo da bude čisto, pa crv ga uvijek napadne i nešto strune u podrumu gdje ga ostavimo.

Ovaj gradski baštovan dodaje da tokom avgusta baštu zaliva vodom s pumpe.

Sve češća pojava

Baštovanstvo na asfaltu je sve češća pojava u Doboju, pa se i mlađi sugrađani mogu sresti kako se, doduše stidljivo, s alatom i korpama spuštaju iz stambenih zgrada u bašte sakrivene iza visokog korova.

Pročitajte još...   “Čačanska ljepotica” na Majevici stigla 10 dana ranije

Većina ih plaća zakup zemljišta, stotinu kvadratnih metara po cijeni od deset KM, a njihov opstanak, osim o vremenskim prilikama, zavisi i od građevinskih preduzimača, jer im se svake godine približi nova višespratnica.

Osim povrća, u baštama se uzgaja i sezonsko voće, ali i raznovrsno cvijeće.

Jagode ne uzimam svojoj djeci na pijaci, iz bašte mi je sve. Cvijeće je tu, gladiole.

Rekla je Brankica Savić, dok njena baštenska komšinica dodaje da i ona gleda da što manje zalazi na pijacu, a da više ubere u bašti.

Borimo se da što manje kupujemo. Pijaca je skupa, ko ima 250 maraka penziju i ima svoj stan ne može plaćati dažbine i lijekove te uzimati povrće na pijaci.

Izvor: Nezavisne

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka