Berba jabuke u Semberiji se privodi kraju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Berba jabuke u Semberiji se privodi kraju

Berba_jabuka

U Semberiji se ovih dana završava berba jabuke. Voćari su zadovoljni prinosima i kvalitetom, ali je cijena niža od prosječne, rtrs.

Hladnjačari u prednosti

Oni koji imaju hladnjače sačekaće proljeće i bolju cijenu, dok ostali prodaju prvoklasne jabuke po trideset pfeninga za kilogram. Ipak, uz dobar rod, ostvariće solidnu zaradu.

Tretman protiv truleži plodova

Јabuke su rodile kao rijetko kada, a kvalitet voća je izuzetan, a voćari će ubrati oko 60 tona po hektaru. Velika ponuda snizila je cijene ovog voća, ali će prihod, ipak, biti solidan.

Pročitajte još...   Trebinjsko polje: Novi sistem navodnjavanja krajem ljeta

Na tržište evropske unije izvezli su rane sorte, dok će jabuka, koju su ubrali jesenas, u hladnjači čekati bolju cijenu na domaćem tržištu.

Što se tiče sorte gala, mi smo svu količinu koju smo imali u prvoj klasi izvezli u Njemačku i Holandiju. Nije to nešto bilo mnogo, ali zajedno sa šljivom kupci su prepoznali kvalitet, ističe proizvođač Darko Milošević.

Dovoljan broj radnika

U semberskim i majevičkim voćnjacima ima dovoljno sezonskih radnika, a voćari se trude da svake jeseni za berbu angažuju iste ljude.

Pročitajte još...   Press konferencija Inspektorata Brčko distrikta, povodom afere "jabuka"

Odmah nakon berbe počinju radovi na pripremi voćnjaka za narednu sezonu. Uklanjaju se protivgradne mreže i prihranjuje zemljište. Zahvaljujući mogućnosti izvoza jabuka, većina voćara planira i proširenje proizvodnje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku