Petak , 17 Januara 2020
Početak / Agro vijesti / BiH se obavezala da će Rusiji slati spiskove izvoznika robe visokog fitosanitarnog rizika

BiH se obavezala da će Rusiji slati spiskove izvoznika robe visokog fitosanitarnog rizika

Protokolom je regulisano da će bosanskohercegovačka strana vršiti dobrovoljnu registraciju izvoznika i proizvođača proizvoda visokog fitosanitarnog rizika u Rusku Federaciju i slati spiskove ruskoj strani, pojasnili su iz Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, piše klix.ba

Takođe, istakli su da je Uprava centralno odgovorno tijelo za zaštitu bilja u BiH, ali i za saradnju i razmjenu informacija s međunarodnim zvaničnim tijelima i organizacijama iz oblasti zaštite bilja.

Posebno su naglasili da su neke od značajnih aktivnosti Uprave u prethodnom periodu bile aktivnosti u vezi s Izvještajem Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije o rezultatima posjete njihove delegacije BiH, u augustu 2016. godine.

Podsjetili su da je, u kontekstu tog Izvještaja, 20. oktobra 2016. potpisan Protokol za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

S tim u vezi, naveli su institucije koje vrše spomenutu registraciju, a to su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava i Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

Nakon njihove provjere, popunjene obrasce dostavljaju Upravi, koja unosi podatke o registrovanim izvoznicima i proizvođačima u jedinstvenu tabelu, i o tome obavještava Federalnu službu za veterinarski i fitosanitarni nadzor, kazali su te napomenuli da je u toku registracija izvoznika i proizvođača proizvoda visokog fitosanitarnog rizika u Rusku Federaciju, kao i da je dosad registrovano 30 izvoznika.

Istakli su da je sistem uspostavljen s Federalnom službom, kroz koji se svaka pošiljka voća i povrća iz BiH najavljuje Ruskoj Federaciji, i dalje obvezujući. To znači da Uprava, putem službenih email adresa Federalne službe, verifikuje svaki fitosanitarni certifikat izdat od fitosanitarnih inspektora inspektorata entiteta i Inspektorata Brčko distrikta BiH.

Takođe, dodaju da je između Uprave i Federalne službe uspostavljen i sistem dodatne provjere fitosanitarnog certifikata, kroz koji je Upravi dodijeljen pristup serveru s jedinstvenim kodom za svaki fitosanitarni certifikat za koji se traži dodatna provjera.

Na kraju, ukazali su i na to da Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, u kontinuitetu radi na usklađivanju zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom Evropske unije (EU) te da su u donesene fitosanitarne propise ugradili odredbe iz direktiva i odluka EU iz oblasti zaštite bilja.

Prema izvještajima organa entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, nadležnih za oblast poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nema podataka o registrovanom pokušaju uvoza genetski modifikovanog i reprodukovanog materijala u BiH, rečeno je iz Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja.

Precizirali su da kontrolu sjemena i sadnog materijala poljoprivrednih biljaka pri uvozu vrše fitosanitarni inspektori inspektorata entiteta i Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH, uz objašnjenje da se kontrola zdravlja bilja i biljnih proizvoda obavlja u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja.

Ovim zakonom se, između ostalog, određuju mjere i obaveze radi sprječavanja pojave, unošenja i širenja štetnih organizama na biljke, biljne proizvode i druge regulirane objekte, kao i njihovo iskorjenjivanje.

Neke od obaveza Uprave su, kako su kazali, kontinuirano praćenje pojava štetnih organizama, priprema izvještaja u skladu s propisima iz fitosanitarne oblasti te analiza i procjena zdravstvenog stanja bilja u svrhu utvrđivanja pojave i širenja štetnih organizama u BiH i regionu.

Međutim, napomenuli su da jedna od njihovih važnijih obaveza, kao nacionalnog tijela za zaštitu zdravlja bilja, nalaže da u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH provode poseban nadzor nad karantinski štetnim organizmima.

Pod tim se podrazumijeva sistematsko prikupljanje i čuvanje podataka o prisutnosti štetnih organizama, što uključuje inspekcijske preglede, praćenje zdravstvenog stanja bilja i sistematsko istraživanje nad zaraženim, ugroženim i nezaraženim područjima, objasnili su, istakavši da se, s tim u vezi, u kontinuitetu uspješno provodi Program posebnog nadzora nad karantinski štetnim organizmima na krompiru u BiH.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Junad iz Brčkog otpremljena za Libanon

Oko 1.000 grla utovljene junadi iz preduzeća ZP komerc, Gold MG, Mlin Pavlović i Braća …

Komentariši