Biodinamička poljoprivreda zaživjela i kod nas | Agroportal.ba
Agro vijesti

Biodinamička poljoprivreda zaživjela i kod nas

Biodinamička poljoprivreda, u svijetu vrlo popularna i perspektivna, kod nas još nepoznanica. Prve iskorake u ovoj oblasti prave u Centru za ekonomski i ruralni razvoj u Krnetama kod Laktaša.

biodinamička poljoprivreda

Biodinamička poljoprivreda je poseban vid organske poljoprivrede, koju je razvio čuveni austrijski filozof, naučnik i pisac dr Rudolf Štajner, početkom 20. vijeka. Ovaj vid poljoprivrede uključuje upotrebu specifično izrađenih sredstava na prirodnoj bazi, koji utiču na ubrzano poboljšanje plodnosti zemljišta, kao i na povećanu mikrobiološku aktivnost.

Pročitajte još...   UIO sprovodi aktivnosti na utvrđivanju godišnjeg prometa kod poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Brčko distrikta BIH

U Centru za ekonomski i ruralni razvoj kroz robnu marku Domestika već primjenjuju načela dinamičke poljoprivrede. Prvi rezultati sa košarama povrća, koje prodaju putem interneta, su ohrabrujući.

Biodinamička poljoprivreda bilježi trend rasta u svijetu. Od zemalja bivše Јugoslavije, za sada, najrazvijenija je u Hrvatskoj.

Ljudi koji su se opredijelili za biodinamičku poljoprivredu nisu motivisani visokim prinosima gajenih kultura, niti isključivo “isplativošću” uloženog truda. Prije svega, žele da sprovedu u praksi jednu drugačiju životnu filozofiju – povratak stoke na pašnjake, mlijeko bez hemikalija i vještačkih hormona, stajsko đubrivo u kojem se nalazi sve što je potrebno zemlji da bi iz nje nikli zdravi usjevi.

Pročitajte još...   Odobren izvoz pilećeg mesa u EU

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu