Bivši radnici sa sudskom policijom plijene imovinu „Farmlanda“ | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bivši radnici sa sudskom policijom plijene imovinu „Farmlanda“

Bivši radnici Govedarske farme „Farmland“ iz Nove Topole danas će sa sudskom policijom ući u prostorije ovog preduzeća. Oni će pokušati da zaplijene imovinu i tako naplate oko 300.000 KM koje im firma duguje, a za koje imaju pravosnažne presude, saznaje capital.

Dobili spor ali ne i novac

Radnici su još prošle godine dobili spor protiv „Farmlanda“, ali svoja potraživanja nisu uspjeli da naplate.

Sada će uz pomoć sudske policije to pokušati da naplate prinudnim putem. Međutim, pitanje je da li će i sada imati uspjeha, s obzirom na to da niko ne zna da li i koliko imovine farma ima.

Advokat radnika Miroslava Drinić potvrdila je da će pokušati sutra da naplate svoja potraživanja.

Pokrenuli smo izvršni postupak na osnovu rješenja o izvršenju koje je Osnovni sud u Gradišci donio još krajem prošle godine. Već jednom smo pokušali da uđemo u firmu, ali nam nije dozvoljeno, tako da ćemo pokušati sa sudskom policijom, rekla je Drinić.

Nema imovine?

Jedna od bivših radnica „Farmlanda“ Ljiljana Smiljanić kaže da je oko 60 radnika dobilo presude protiv preduzeća, ali da je pitanje da li će bilo šta uspjeti da naplate jer imovine na farmi nema.

Mi smo već u oktobru sa sudskim izvršiocima pokušavali da uđemo na farmu. Da bi vidjeli šta tamo ima od imovine koju bi mogli da uzmemo u cilju naplate, ali nam to nije dozvoljeno. Danas ćemo ponovo ići, ovaj put sa policijom, pa vidjećemo da li ćemo nešto postići, kazala je ona.

„Farmlandu“ su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza. Od najavljene prodaje ove firme kineskim partnerima do sada nije bilo ništa. Milionska dugovanja „Farmland“ ima i prema Poreskoj upravi RS. Na kraju avgusta ove godine iznosila su 4,4 miliona KM.

Pročitajte još...   Sve veći broj ekoloških katastrofa u BiH

Podsticaji i krediti

„Farmland“ je godinama bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Pored toga imao je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS, koje su sada u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile farmu.

Pročitajte još...   Gradsku vrevu zamijenio farmom autohtone sorte svinja

Ova firma je proteklih godina dobila i dva kredita Investiciono-razvojne banke RS. Prvi kredit u iznosu od tri miliona KM „Farmlandu“ je odobren preko finansijskog posrednika Banke Srpske. Dok je drugi od 14,8 miliona KM IRB odobrila bez finansijskog posrednika.

U „Farmlandu“ su tvrdili da je loš proces privatizacije glavni razlog problema sa kojima se suočavaju.

Iako su prošle godine saopštili da je „Farmland“ prodat jednoj kineskoj kompaniji, mediji su nedavno prenijeli da su Kinezi odustali od ovog posla jer su shvatili da je to neisplativa investicija.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)