Bosna i Hercegovina povećala izvoz voća u Rusiju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bosna i Hercegovina povećala izvoz voća u Rusiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim. Na sastanku se razgovaralo o obimu trgovinske razmjene, a posebno o povećanom izvozu voća iz Bosne i Hercegovine u Rusiju.

Sistem kontrole i izvoza voća je značajno unaprijeđen i bilježi se stalno povećanje izvoza u Rusku Federaciju. Također, očekujemo i dobijanje dozvole za izvoz hrane životinjskog porijekla na ovo veliko i značajno tržište jer smo mi, sa svoje strane, ispunili sve standarde i zahtjeve Ruske Federcaije. Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je EU, koja zahtijeva visoke standarde, već dozvolila izvoz većine vrsta hrane.

Istakao je ministar Šarović.

Pročitajte još...   Zejnil Latifović - veliki zaljubljenik u pčelarstvo, voće i prirodu

Na sastanku je pozdravljen zajednički početak rada Radnih grupa za energetiku između Rusije i Bosne i Hercegovine, koje će od narednog mjeseca biti angažovane na rješavanju ključnih pitanja između dvije zemlje, kao što je mogućnost snabdijevanja gasom BiH kroz nove gasovode, te otplata duga Ruskoj Federaciji za isporuku gasa, u periodu 1991-1995.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici FBiH traže od Vlade 130 miliona KM iz budžeta Federacije BiH za 2019. godinu

Ministar Šarović najavio je da će “za isti sto“ pozvati nadležne predstavnike entiteta kako bi pokušali približiti stavove, ističući da je vrijeme da se za rješavanje pitanja duga za gas, odrede jasni rokovi.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Trivković: Interventni otkup snažna podrška proizvođačima

Agro reportažeAgro vijesti

Zatrpani tonama bijelog luka