Cijena pšenice biće slična cijenama u okruženju (VIDEO)
Agro vijesti

Cijena pšenice biće slična cijenama u okruženju (VIDEO)

Otkupna cijena pšenice će biti u nivou cijena u regionu, obećanje dato ratarima. U prvoj sedmici jula mjeseca kombajni bi trebalo da uđu na semberske njive i počnu sa žetvom pšenice. Međutim, poljoprivrednike brine otkupna cijena ovogodišnjeg roda koja bi trebala da nadoknadi uloženo u ovaj posao.

Cijena pšenice 2021

Foto: Ilustracija

Ratari zabrinuti

Ovogodišnju proizvodnju pratile su više cijene repromaterijala kažu ratari. Te smatraju da cijena otkupa ne bi trebala da bude ispod 40 feninga po kilogramu.

Ratare ipak ohrabruje pomoć države i gradske uprave. Nakon sastanka gradonačelnika Ljubiše Petrovića sa pomoćnikom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, predstavnicima Agrarnog fonda, Udruženjima poljoprivrednih proizvođača i mlinoprerađivača dobili su obećanje da će otkupna cijena biti kao i u susjednoj Srbiji.

Pročitajte još...   Zbog prekršaja mora 40 dana na robiju, a sada je poslao molbu zatvoru "MOGU LI DA POVEDEM KRAVE"

Mlinari u Semberiji izrazili su spremnost za otkup i skladištenje ovogodišnjeg roda pšenice od lokalnih ratara. Čak i u slučaju da budu rekordni prinosi, poručeno je nakon sastanka mlinara i gradonačelnika Bijeljine. Bijeljinski “Žitopromet” nakon revitalizacije spreman je za ovogodišnji otkup, a smještajni kapacitet je oko 40.000 tona zrna i najveći je prerađivač na ovim prostorima.

Mlin „Stojanović i sin” će otkupiti između 1000 i 1500 tona pšenice.

Semberski ratari koji pšenicu predaju u mlinove imaće podsticaj za ovogodišnji rod u iznosu od oko 2 feninga po kilogramu posredstvom Agrarnog fonda.

Prema evidenciji ministarstva poljoprivrede pšenicom je u Semberiji zasijano oko 7.000 hektara površina. A riječ je o ratarima koji prema pravilniku imaju 1,5 hektar i više. Takođe poljoprivrednici su dobili i subvenciju od 60 KM za regresirano gorivo, a imaju na raspolaganju i sredstva za kapitalne investicije.

Pročitajte još...   Ishrana svinja svježim žitaricama

Gradska uprava planira pomoć

Obaveza Gradske uprave je da unapređujemo uslove proizvodnje, otkup i koordinaciju oko same cijene pšenice. Cilj svih nas treba da bude da ova cijena iz godine u godinu bude viša. Kao i izdvajanja za ovu svrhu iz gradskog i republičkog budžeta, istakao je gradonačelnik Bijeljine.

U Semberiji je pšenicom zasijano oko 14.000 hektara, a očekivani prinos je od šest do sedam tona. Novi sastanak na kojem će se razgovarati o otkupnoj cijeni pšenice biće održan 23. juna, a najavljeno je i pisustvo resornog ministra Borisa Pašalića.

Izvor: NTV Arena

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''