Cijena pšenice će rasti, prognoziraju mlinari
Agro vijesti

Cijena pšenice će rasti, prognoziraju mlinari

cijena pšenice
Za očekivati je da u narednom periodu dođe do skoka cijena pšenice, a samim tim se očekuju više cijene brašna, ističu mlinari, ali i poljoprivrednici iz BiH.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da je u prethodnom periodu zabilježen skok cijene pšenice te da se i u narednom očekuje isti trend.

Ukoliko to poskupljenje ne bude drastično, pekari ne bi trebalo da podižu cijene svojih proizvoda, kazao je Pelemiš.

Gorivo je uticalo na cijene

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme došlo je i do poskupljenja goriva i to je sigurno uticalo na samu proizvodnju.

Ukoliko ne bude preveliki rast cijene pšenice, mi ćemo pokušati da zadržimo iste cijene pekarskih proizvoda. Ali ako ne – moraćemo da ih korigujemo. Kazao je Pelemiš i dodao da i pekari moraju raditi rentabilno te da ne mogu da posluju u minisu.

Cijena brašna (ne)će rasti

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je da je cijena brašna u zadnje vrijeme porasla od dva do četiri feninga po kilogramu.

Ukoliko dođe do rasta cijena pšenice, sigurno je da će i brašna da poskupi. Mada se s ovim sadašnjim cijenama pšenice ne može očekivati da dođe do poskupljenja brašna, kazao je Kos.

Da je zabilježeno poskupljenje pšenice, ističe i Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, koji kaže da su u prethodnom periodu primjetne veće cijene te da je ona sada 40 feninga po kilogramu.

Pročitajte još...   IPARD II - predpristupni instrument, namijenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju

Da je očekivati veće cijene pšenice i u Federaciji BiH, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da su prognoze takve da je pitanje dana kada će biti zabilježen rast.

Naravno da će cijena pšenica porasti, a samim tim očekujemo i poskupljenje brašna. Mi svu našu pšenicu izvezemo za neke male pare i onda se bavimo uvozom, kaže Bićo.

Prema njegovim riječima, u FBiH vreća brašna od 25 kg košta od 15 do 25 KM, zavisno od proizvođača i tipa brašna.

Pročitajte još...   Cijena pšenice više ne zavisi od nafte, nego od snijega i kiše?
Veće cijene osnovnih životnih namirnica

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” Prijedor, kaže da je čim je došlo do poskupljenja goriva bilo za očekivati i veće cijene ostalih osnovnih životnih namirnica.

Svako poskupljenje je ogroman udar na džep potrošača. Posebno zato što smo svjesni da ni penzije, a ni plate nisu išle gore. Režije su inače previsoke, tako da je sigurno jedan težak period ispred nas, kazala je Marićeva.

Dodala je da u ovoj godini bilježimo samo poskupljenja, koja se najviše odnose na potrošače.

Sigurno da je poskupljenje najveći udar na penzionere. Ali i na one ljude koji ionako teško žive te da će svako poskupljenje osnovnih životnih namirnica morati ići na uštrb nečeg drugog, ističe Marićeva.

Izvor: Nezavisne
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

1 Comment

Comments are closed.