Cijena žitarica 13.12. – 17.12.2021. | Agroportal.ba
Pijačni barometar

Cijena žitarica 13.12. – 17.12.2021.

Pasivno tržište i pad cijena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obilježili su proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.375 tona. Došlo je do smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika kako se približava kraj godine. Finansijska vrijednost prometovane robe je iznosila 72.604.500,00 dinara.

cijena

Foto: Produktna berza Novi Sad

Kukuruz

Uslijed smanjene tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zadržao silazni trend. Osim na domaćem, ovakav trend je bio u potpunosti korelativan i na međunarodnom tržištu. Ono što je karakterisalo cijenu, jeste, konstantna promjena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja. Dobra ponuda i pad cijene je bio uzrok smanjene aktivnosti za kupovinom ove žitarice. Prvog dana nedelje, ponuda kukuruza se kretala na nivou cijena od 26,00 din/kg bez PDV-a. Berzanski ugovor je zaključen po 25,40 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cijenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabilježen je pad od 2,07%.

Ono što daje za pravo početnoj konstataciji, jeste, okolnost da su ponude na samom kraju nedelje bile daleko niže (25,00 din/kg bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” januar/februar), ali čak ni takve nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje. Na ovoj cjenovnoj promjeni, tržište kukuruza i dalje ima silazni trend, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Cijene na FOB-u su i dalje neprihvatljive i još su u zoni neisplativosti izvozne kalkulacije.

Pročitajte još...   Pijačni barometar 01.06.2021. godine
Pšenica

Da pšenica gubi na svojoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak da je u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila za 3,32%, a samim tim smanjen je promet u trgovanju hljebnim zrnom. Vrlo oštar pad cijena ove žitarice je zabilježen i u Čikagu zbog nedostatka konkurentnosti američke robe, kao i prodaje od strane fondova. Kupoprodajni ugovori u zavisnosti od kvaliteta, zaključeni su u cjenovnom rasponu od 30,50 do 31,30 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cijene. Strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci i mlinari. Dok s druge strane, interes izvoznika nije bio naglašen za kupovinom. Ponderisana cijena je iznosila 30,94 din/kg bez PDV-a.

Pročitajte još...   Nema novca za radnike ni pšenice za poljoprivrednike
Soja

Na tržištu soje, protekla nedelja samo je potvrdila da je već duže vremena prisutan negativan trend. Slaba tražnja i manji uvoz ove uljarice prethodnog mjeseca, uticao je na formiranje domaće cijene. Početkom nedelje, trgovalo se po cijeni od 73,00 din/kg bez PDV-a sa preuzimanjem robe tokom decembra/januara, da bi krajem nedelje bila prometovana na nivou od 72,60 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo bez obračuna kvaliteta. Prosečna cijena je iznosila 72,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 0,34% na prethodni upoređujući podatak. I bez obzira na ovakve okolnosti, soja i dalje ima najbolju tržišnu poziciju na sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Đubrivo

Ono što zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu cijene i snabdijevanje azotnim đubrivima. Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po cijeni od 102,89 din/kg bez PDV-a.

Produktna berza Novi Sad
+381 21 442 935
office@proberza.co.rs
www.proberza.co.rs
0Shares
Slične objave
Pijačni barometar

Slaba ponuda i potražnja soje

Pijačni barometar

Kukuruz i dalje dominira na berzi