Cijena žitarica 21.02. – 25.02.2022. | Agroportal.ba
Pijačni barometar

Cijena žitarica 21.02. – 25.02.2022.

Prvi terminski ugovor za pšenicu novog roda i snažan rast cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda zabilježen je na domaćem tržištu. Kukuruz bilježi cjenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Tržišta su snažno reagovala na situaciju u Ukrajini. Teško je u sadašnjem kontekstu predvidjeti  posljedice ruske akcije na tržišta, znajući da luke kao što su Mariupolj i Odesa postaju neupotrebljive uslijed bombardovanja. U tom kontekstu, crnomorski izvoz je suspendovan, rezultirajući rastom cijena svih proizvoda. Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 6.166 tona, čija je finansijska vrijednost prometa iznosila 215.294.720,00 dinara.

cijena

Foto: Produktna berza Novi Sad

Kukuruz

Rekordno visoka cijena zabilježena je na tržištu kukuruza. Početkom nedelje, ovom žitaricom se trgovalo na cjenovnom nivou od 27,00 din/kg bez PDV-a, da bi se krajem nedelje registrovala cijena od 29,30 din/kg bez PDV-a za promptnu isporuku. Berzanski ugovori na paritetu CPT dunavske luke su zaključeni po jedinstvenoj cijeni od 28,10 din/kg bez PDV-a, sa isporukom robe tokom marta. Ponderisana cijena za ovu nedelju iznosi 28,40 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,62% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Osim na domaćem, ovakav cjenovni trend je bio u potpunosti korelativan sa dešavanjima i na ino tržištu. Jučerašnja sesija (četvrtak) je bila puna događaja, naročito u Čikagu, gdje su se cijene kretale između značajnog rasta i snižavanja na zatvaranju. To ilustruje neizvjesnost koja utiče na trgovce. Imajući u vidu ovakav cjenovni rast, uzevši u obzir neizvjesnost situacije, kao i velike tražnje za ovom žitaricom, ostaje nam da pomno pratimo naredni period i promjene u cjenovnim kretanjima.

Pročitajte još...   Srbija počinje s izvozom pšenice u Egipat
Pšenica

Za razliku od prethodnog perioda gdje je bila prisutna pasivnost na tržištu pšenice, krajem nedelje, uslijed dešavanja na svetskoj političkoj sceni, došlo je do povećane tražnje, a samim tim i rasta cijene. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cjenovnom opsegu od 30,00 do 31,00 din/kg bez PDV-a, sa preuzimanjem robe do 30. aprila. Prvi terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine na paritetu FCA (fco-utovareno), realizovan je po jedinstvenoj cijeni od 28,00 din/kg bez PDV-a. Prometovana je količina od 500 tona, sa isporukom robe od 08. do 30. jula. S obzirom da je cijena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će dio budućeg roda da prodaju.

Soja

Soja nakon prošlonedeljnog izostanka iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu bilježi uzlazni trend. Tokom nedelje, cijena se kretala u širokom cjenovnom rasponu od 75,00 do 78,00 din/kg bez PDV-a, sa izraženom tendencijom uzlaznog trenda. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta, a realizacija po 78,00 din/kg je bila sa preuzimanjem robe mart/april. Poslednjeg dana ove nedelje, stekao se utisak da je ponuda veća u odnosu na tražnju. Ponderisana cijena je iznosila 75,97 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodni podatak, soja je poskupila za 1,91%. Povećani strah za predstojeću žetvu u Južnoj Americi zbog nedostatka vode, kao i pritisak geopolitičkih faktora uticali su na izrazito jak rast cijene u Čikagu. Na sjeveru Brazila, kiše ometaju žetvu, dok jug Brazila ostaje pogođen nedostatkom vode. Međunarodni trgovci strahuju od logističkih teškoća u basenu Crnog mora zbog situacije, sa posledičnim rastom troškova transporta.

Pročitajte još...   Pijačni barometar 29.12.2020. godine
Đubrivo

AN (Kutina), pakovanje 25/1, prometovan je po cijeni od 87,01 din/kg bez PDV-a, dok je ruski AN 900/1, prometovan po cijeni od 84,08 din/kg bez PDV-a (CPT). Ugovori za ureu su zaključeni od 89,37 do 92,47 din/kg bez PDV-a. Pad cijena je zabilježen kod azotnih đubriva.

Produktna berza Novi Sad
+381 21 442 935
office@proberza.co.rs
www.proberza.co.rs
0Shares
Slične objave
Pijačni barometar

Slaba ponuda i potražnja soje

Pijačni barometar

Kukuruz i dalje dominira na berzi