Cijene hljeba u Bijeljini skuplje za 20% | Agroportal.ba
Agro vijesti

Cijene hljeba u Bijeljini skuplje za 20%

Svi pekarski proizvodi u Bijeljini od juče su skuplji za oko 20 odsto. Cijena vekne bijelog hljeba od 600 grama sa jedne marke povećana je na 1,20 KM, rtrs.

Pekari tvrde “morali smo”

U Udruženju potrošača tvrde da je poskupljenje neopravdano, ali pekari imaju svoje argumente za povećanje cijena.

Od juče su u bijeljinskim pekarama nove cijene hljeba i peciva. Deset godina cijena vekne hljeba od 600 grama bila je ista – jednu marku, a cijene brašna i goriva su rasle, kažu pekari. Navodeći da je poskupljenje od 20 odsto za pekarske proizvode sasvim opravdano.

Najavljene su nova poskupljenja nafte i naftnih derivata, a mlinari su najavili poskupljenje brašna, tako da je ova cijena sasvim opravdana i omogućava pekarima da rentabilno posluju. Takođe je u posljednje vrijeme registrovano zatvaranje većeg broja pekara, jer sa ovom cijenom nisu mogli da opstanu na tržištu, istakao je Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara Bijeljina.

Potrošači smatraju neopravdanim

U Udruženju potrošača, međutim, smatraju da poskupljenje nije opravdano.

S obzirom na ovogodišnju otkupnu cijenu pšenice, mislimo da nema opravdanja za poskupljenje hljeba, ističe njen predsjednik Јovan Vasilić.

Ovogodišnja niska otkupna cijena pšenice, ne može se dovoditi u vezu sa cijenom hljeba, kažu pekari i obrazlažu i zašto.

Ako se uzme u obzir da samo 10 % naše pšenice učestvuje u proizvodnji brašna, a 90% brašna mi uvozimo, ta cijena pšenice, koja je bila niska, ne utiče toliko na cijenu vekne, dodao je Pelemiš.

Pada potrošnja hljeba

U Udruženju pekara regije Bijeljina kažu i da je ukupna potrošnja hljeba i peciva opala za oko 20%. Mogući razlozi za to su, kažu, siromašnije društvo, ali i iseljavanje naših sugrađana u inostranstvo.

Pročitajte još...   “Šećerana” u rukama povjerioca

Inače smo poznati kao narod koji jede puno hljeba i to se, kako pekari tvrde, nije značajno promijenilo.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?