Crnjelovo dobija sistem za navodnjavanje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Crnjelovo dobija sistem za navodnjavanje

Crnjelovo

U semberskom selu Crnjelovo počela je izgradnja sistema za navodnjavanje 511 hektara oranice. Za ovu investiciju ukupne vrijednosti 3,8 miliona KM, Vlada Srpske obezbijedila je 3,2 miliona, a grad Bijeljina 600.000 KM. Ovo je prva faza projekta koji podrazumijeva izgradnju sistema za navodnjavanje na oko 11.000 hektara u ovom području, poznatom po velikim proizvođačima povrća i ratarskih usjeva.

Crnjelovo prvo, slijede ostali

Bez navodnjavanja savremena poljoprivredna proizvodnja je gotovo nezamisliva. Semberski poljoprivrednici navodnjavaju usjeve, crpeći vodu pumpama iz bunara. Ali, ovakav način zalivanja je skup, zahtijeva fizički rad, a pripreme dugo traju. Savremen sistem za navodnjavanje znatno će olakšati i pojeftiniti troškove proizvodnje.

To je mnogo dobro, biće jeftinije od tri do četiri puta, ako se bude plaćala voda po kubiku, nego gorivo. Kaže Rajko Mihajlović iz semberskog sela Crnjelovo.

U Semberiji je pored Crnjelova, planirano navodnjavanje još tri poljoprivredna područja.

Pročitajte još...   Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM

U Crnjelovu će biti građeno deset podsistema, svaki veličine oko 500 hektara.

Sistem se sastoji od vodozahvata koji je se nalazi 700 metara od nas i pumpne stanice kapaciteta 300 litara u sekundi, snage 270 kilovata. Pumpe će da dižu vodu na 50 metara visine, i da drže kontinuiran pritisak mreže između tri i četiri bara. Istakao je Dragan Sarić, izvođač radova “Higra” iz Bijeljine.

Pročitajte još: Sembersko Crnjelovo, najveće selo BiH u kojem je sve manje poljoprivrede

11.000 hektara plan

Cjevovod u dužini 30 kilometara imaće priključke na svakoj parceli i dovoljnu količinu vode za kvalitetno navodnjavanje.

Mi želimo u Bijeljini, a to smo idejnim projektom razradili, da izgradimo sisteme za navodnjavanje na 11.000 hektara, nekom dinamikom od 500 hektara godišnje. Naglasio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske.

Izgradnja prve faze sistema za navodnjavanje u Crnjelovu, na 511 hektara, trebalo bi da bude završena do kraja godine, a već iduće planirani su radovi na novih 500 hektara.

Pročitajte još...   Federacija BiH bira najbolji med

U Srpskoj se sada navodnjava oko 15 odsto oranica.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske