Da li je mesoprerađivački lobi ucjenom dobio podsticaje za otkup svoje stoke? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Da li je mesoprerađivački lobi ucjenom dobio podsticaje za otkup svoje stoke?

Klaoničarima i prerađivačima mesa u Republici Srpskoj, a koji imaju vlastiti uzgoj i preradu dozvoljeno je da u interventnom otkupu tržišnih viškova sami od sebe otkupljuju svinje i junadi, te da za njih dobiju milionske državne podsticaje, saznaje portal CAPITAL

To im je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kroz izmjenu postojećeg pravilnika. Po novim pravilima otkupljivači mogu do 50 odsto dodjeljene kvote otkupiti iz vlastitog uzgoja, a drugu polovinu na tržištu.

U Ministarstvu na upit kažu kako su ih otkupljivači uslovili ovim izmjenama kako bi učestvovali u procesu jer u suprotnom ne bi mogli ostvariti nikakvu zaradu.

Stvaranjem zaliha prerađenih proizvoda čija prodaja je takođe poremećena na tržištu, sav teret tržišnih viškova pao bi na teret prerađivača koji imaju vlastitu proizvodnju i ujedno vrše otkup.

poručuju iz ministarstva.

Pročitajte još...   Ratari u najvećoj žitnici u BiH konačno očekuju dobru i plodnu poljoprivrednu godinu

Međutim, ova novina nije nimalo obradovala farmere u Srpskoj koji nemaju klaonice i smatraju da su ovim oštećeni. Kažu da se program otkupa tržišnih viškova junetine i svinjetine trebao znatno pravednije i bolje organizovati.

Predlagali smo da novac za interventni otkup bude dodijeljen direktno stočarima a ne klaoničarima, i da važi za prostor cijele BiH. Međutim niko nas nije poslušao, samo su nas elegantno zaobišli. Sve je podređeno desetorici ljudi koji uništavaju nas deset hiljada uzgajivača.

kaže predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, Mišo Maljčić.

Podsjećamo, interventni otkup tržišnih viškova junadi i svinja je počeo trećeg oktobra i trajaće sve do 30 oktobra. Vlada je preko Kompenzacionog fonda za ovu mjeru obezbjedila tri miliona maraka.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 22.10.2019

Kada je junad u pitanju, sistem funkioniše tako da se prerađivači obavezuju da će farmerima plaćati minimalno 3,8 KM po kologramu žive vage, gdje ih ministarstvo premira sa 70 feninga po kilogramu.

Kod svinja, minimalna zagarantovana cijena za proizvođača je 2,8 KM, a podsticaj koji ide klaoničaru koji otkupljuje je 60 feninga.

Jedan od najvećih klaoničara i prerađivača mesa u Srpskoj a koji ima vlastiti uzgoj je “ZP Komerc” iz Bijeljine. Ovom preduzeću je odobrena kvota za interventni otkup 1.000 junadi i 1.500 svinja. Po novom pravilniku, pola od tih kvota sada može otkupiti od sebe.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM