Dan uljarica obilježen u Brčkom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dan uljarica obilježen u Brčkom

U Brčkom je održan “Dan uljarica”. Tema skupa bila je – kako povećati poljoprivredne površine pod uljanim kuluturama i iskoristiti prerađivačke kapacitete, jedine domaće fabrike jestivog ulja koja radi u Brčkom.

U Reublici Srpskoj pod uljaricama je 7.000 hektara, a resorno ministarstvo u razvojnoj strategiji agrara, vodi stimulativnu politiku za povećanje obima proizvodnje uljarica. Planom podsticajnih sredstava za 2019. planirano je oko 300.000 maraka za premiju za površine pod uljaricama.

Pročitajte još...   Preuzimanjem fabrike "NOVO SUNCE" iz Sombora Bimal Grupa potvrdila lidersku poziciju

Za potrebe fabrike “Bimal” u Brčkom, koji godišnje preradi više od 100.000 tona, uljaricama bi trebalo zasijati oko 30.000 hektara.

Za potrebe naše fabrike, uvozimo 80 do 90 odsto sirovine. Zavisno o kojoj se sirovini radi – soji, suncokretu ili uljanoj repici. Prirodini potencijali kod nas postoje, postoji i tradicija proizvodnje. Samo je potrebno u agrarnoj politici napraviti neke pomake – naglasio je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja, “Bimala”.

Stručnjaci ističu da bi realno bilo da se iz domaćih resursa zadovolji minimum 50 odsto potreba za sirovinskom bazom. Prema zemljišnim kapacitetima mogu i 100 odsto.

Pročitajte još...   Gradska bašta u Brčkom

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bronzana medalja “Pajić” vinima

Agro vijesti

Ministar Košarac: Adekvatnim politikama smanjili smo uvoz mesa i grožđa u BiH