Dane Malešević, pčelarstvo kao bijeg od politike | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Dane Malešević, pčelarstvo kao bijeg od politike

Dane Malešević, aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bivši Ministar Prosvjete i kulture RS , važi za jednog od najiskusnijih pčelara u Lijevče polju. Zanimljivo je da je Dane obišao vlastiti pčelinjak, smješten u Brezik Lamincima i to čak u ljetnoj majici, kratkih rukava. Pčele su letjele oko košnica kao u proljeće, a Dane je iskoristio priliku i obavio je rutinsku kontrolu svih društava.

Klima se mijenja i to osjete i pčele i ljudi. Zavirio sam u sve košnice i u svima ista slika. Pčele nisu u klubetu, već su u rastresitom stanju. To nije dobro, jer troše energiju i hranu. Imam dovoljno iskustva i znam da ću morati raditi prihranu društava već u februaru, pojašnjava Malešević.

Zbog obaveza smanjio broj društava za gotovo četiri puta

Dane Malešević nekada je imao više od osamdeset pčelinjih društava. Obaveze  su ga primorale da redukuje stanje u pčelinjaku, pa trenutno ima 23 društva. U svima je mlada, ovogodišnja matica, pčele su zdrave i u dobroj su formi, ali visoke temperature u samom finišu godine mu zadaju glavobolje.

Ja se u pčelinjaku odmaram od svakodnevnih obaveza, ponajviše od politike. Ovdje u Brezik Lamincima je prelijepo. Redovno na ovu lokaciju dovozim društva u jesen i ona tu prezimljavaju. Okolo je bagrem, ali gotovo svake godine u vrijeme cvijetanja bagrema se okiša pa je mali unos u košnice. Nadam se ipak da će predstojeća zima biti bolja od prošle i da nas očekuje bolja pčelarska godina, kaže Malešević.

Pčelari se moraju prilagođavati klimatskim promjenama

Kao vrlo iskusan pčelar Dane još uvijek nije uzimio svoja društva. Produženo miholjsko ljeto i visoke temperature u drugoj polovini novembra doprinijeli su da pčele ne miruju. Iako nem cvijeta, pčele neprestano lete.

Evo danas je temperatura iznad 20 stepeni i normalno je da su pčele aktivne.Nema cvijeta, tek po neka na nožicama unese polen, to je od preostalog cvijeća kod obližnjih kuća, tvrdi Dane.

Sa donje strane košnica su još uvijek samo  mreže. Ploče koje se stavljaju odozdo su po strani. Malešević kaže da prohladne noći utiču da pčele formiraju klube i da se prekine leglo.

Dok god ima legla ne može se raditi sa oksalnom kiselinom. Nisam izvršio nikakvo utopljavanje ni odozgo  sem stiropora koji ne skidam ni ljeti. Nisam stavio  ni novine čija je funkcija utopljavanje i apsorpcija vlage. Još nije završena potpuna priprema za zimu.

Ako bih utoplio društva onda bih dodatno  pospješio pojavu legla i stvorio bih veće probleme. Jednostavno moramo se prilagođavati klimatskim promjenama, rekao je za Agroportal Dane Malešević iskusni pčelar i političar, koji se u pčelinjaku odmara od politike i ujedno sakuplja energiju za nove aktivnosti.

Pročitajte još...   Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika u Velikoj Kladuši

piše: Boško Grgić 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru