Dedić: podrška Vlade FBiH uticala na 9.470 poljoprivrednika
Agro vijesti

Dedić: podrška Vlade FBiH uticala na 9.470 poljoprivrednika

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, u vezi s Uredbom Federalne vlade o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u uvjetima pandemije, izjavio je da je na osnovu tog dokumenta, uslijedila obaveza o raspisivanju javnih poziva koji su trajali 21 dan i da su se nadležne komisije, u skladu s Uredbom i kriterijima, odredile prema pristiglim zahtjevima.

Dedić

Foto: Šemsudin Dedić

Ono što je ovih dana izazvalo pažnju javnosti jeste konstatacija da su resorna ministarstva dodjeljivala sredstva firmama koje su smanjile broj zaposlenih. Vlada je dala tumačenje Uredbe, kriterij 30.09.2019. godine, koji su prenijeli mediji, nije nigdje naveden i nema ga kao takvog u Uredbi. Postoji kriterij 30.09.2020. godine i zadržavanje, tj. povećavanje radnih mjesta do kraja 2020., rekao je Dedić.

Kad je riječ o sektoru poljoprivrede, na osnovu Uredbe je podršku dobilo 31 preduzeće koja su do 30.09. imala zaposlenih 637, a 31.12. 2020. godine 674. Dakle, zadržan je, a kod nekih privrednih subjekata i povećan broj zaposlenih.

Pročitajte još...   Očekivana proizvodnja u voćarstvu i vinogradarstvu oko 202 miliona KM

Podršku je indirektno osjetilo i 9.470 kooperanata, tj. poljoprivrednih proizvođača od kojih su otkupljeni proizvodi te su izvezeni; dakle, pomognuti su svi oni koji su završili proizvodnju a nisu imali tržišta te su njihovi otkupljeni proizvodi otišli na inozemna tržišta.

Pročitajte još...   Samo da grada ne bude

Ukupan dodijeljeni iznos, od raspoloživih deset miliona KM, u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije je iznosio 8.199.933 KM.

Vlada FBiH je razmatrala informaciju o utrošku sredstava svih resornih ministarstava i mi smo informacije sa svim podacima o realizaciji Uredbe iz svakog resora uputili Parlamentu Federacije. U tim izvještajima stoji tačno, od donošenja Uredbe do realizacije, koliko je privrednih subjekata učestvovalo u svim resorima, koliko su zaposlenih imali u datumima koje je Uredba definisala i koje smo efekte postigli kao resorna ministarstva primjenom Uredbe, zaključio je Dedić.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM