Dobar rod jabuke ali je prodaja loša (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dobar rod jabuke ali je prodaja loša (VIDEO)

I pored pandemije virusa korona, dio ovogodišnjeg roda jabuka iz Popovog polja plasiran je kupcima iz regiona, ali jedan dio je stigao i do evropskih zemalja. Branje je završeno, ali prodaja nije na nivou kakva je bila proteklih godina. Gotovo je sigurno da će najveći dio roda biti uskladišten do nekog, eventualno boljeg vremena.

Na tehničku pripremljenost najvećeg zasada jabuka u Hercegovini, pandemija nije uticala. Berba i skladištenje najvećeg dijela roda su završeni. Manji dio uspjeli su da plasiraju na tržište regiona i Rusije. Kažu da ni granice nisu problem, ipak…

Što se tiče robe kao robe, i transportne kompanije koje imaju sertifikate, nema nikakvih većih problema, roba ide, ali zahtjevi koje smo imali i programe, dosta su redukovani u odnosu na ono što smo imali. U pitanju je manja platežna moć u ovim uslovima, istakao je Marko Begenišić, direktor AD Popovo polje.

S obzirom na to da posjeduju uslove za skladištenje voća, u preduzeću kažu da će sačekati zahtjeve tržišta. Trenutno je glavni posao u sortirnici.

Proces pakovanja počinje sa berbom, a to je negdje u avgustu, i ovo, kako je završena berba, jabuka je smještena u komore, preostaje da pakujemo i vjerujem da ćemo imati posla do aprila mjeseca, rekla je Veliborka Vukoje, rukovodilac sortirnice i hladnjače, AD Popovo polje, Trebinje.

Prinosi su manji od očekivanih za oko trideset odsto. Ipak, tržištu treba da plasiraju nekoliko miliona kilograma jabuka. Tvrde da prelazak granice nije problem, ali jeste redukovanje narudžbi i uvoz jabuka iz evropskih zemalja.

Nije nam cilj da u momentu berbe idu neke velike isporuke, jer i samo tržište tada definiše, ponuda robe je najveća, a cijena ostaje na nekom nivou koja je nešto niža u odnosu na prosječnu, ali ove godine se vidi da je manje jabuke, i da su se cijene reflektovale na nešto višem nivou u odnosu na prethodne, vidjećemo kako će biti u budućnosti, dodao je Begenišić.

On je rekao da će pokušati da prevaziđu poremećaje na tržištu i da će uspjeti ostvariti prihode kako bi poslovnu godinu zatvorili na pozitivan način.

Pročitajte još...   Jedemo ono što Evropa neće

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?