Dva meda i kajmak jedini svjetski zaštićeni bh. proizvodi | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Dva meda i kajmak jedini svjetski zaštićeni bh. proizvodi

Prodajem med

Bosna i Hercegovina ima tri proizvoda na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) kao zaštićene proizvode istorijskog područja, i to Hercegovački med, Cazinski med od kestena i od nedavno Romanijski skorup-kajmak.

Prodajem med

Rekao je u petak direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo u sklopu Dana otvorenih vrata koje je taj institut organizovao u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva.

On je istakao kako je Institut u protekloj godini imao 86 prijava domaćih patenata te oko 430 međunarodnih. Poručio je kako svaka zaštita intelektualnog vlasništva daje dodatni kvalitet proizvodu koji se štiti i samim tim na tržištu postiže veću cijenu.  

Treba razlikovati prijavu od objave. Sama prijava je jedan formalni korak, međutim nakon toga slijedi mukotrpno ispitivanje i istraživanje o tome je li to što se smatra patentom zaista patent.

Napomenuo je kako svaki patent mora biti inovacija, ali svaka inovacija ne mora biti patent.

Pročitajte još...   Ministarstvo isplatilo sve podsticaje iz 2021

Ocijenio je kako je na nivou Evropske unije oko 32 posto BDP-a direktno vezano uz korištenje prava intelektualnog vlasništva u prometu roba i usluga i ostalih vrsta industrije i spomenuo takođe primjer Kine koja godišnje evidentira više od million prijava patenata. 

Pročitajte još...   BiH med i mlijeko za kinesko tržište, da li imamo realne šanse?

Tokom Dana otvorenih vrata radnici Instituta zainteresiranima su pružili informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti. Te im podijelili promotivne materijale.

Inače, 2000. godine zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo odredile su 26. aprila kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja opšteg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka