EU4AGRI objavio novi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava
Agro oglasi

EU4AGRI objavio novi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

Projekat EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavio je danas Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. 1.95 MILION KM ZA RAZVOJ RURALNE TRŽIŠNE INFRASTRUKTURE

EU4Agri

Foto: Ilustracija

Kroz ovaj javni poziv, EU4AGRI će podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem. Kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti na tržištu te razvoj kanala prodaje i marketinga.

Realizacijom ovakvih projekata poboljšava se stanje ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište, te se lokalnim proizvođačima osiguravaju uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Ukupni raspoloživi budžet namijenjen za ovaj Javni poziv iznosi 1.95 miliona KM.

Pročitajte još...   Anketa za poljoprivrednike i agronome

Današnje stanje u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine često rezultira negativnim privrednim i socijalnim trendovima koje karakteriziraju brojni problemi: mala i nekonkurentna gazdinstva,  rascjepkano poljoprivredno zemljište, male proizvodne parcele te nizak nivo proizvodnje i tehnologije. Rezultat toga je slaba i nekonkurentna poljoprivreda koja u takvom stanju ne može biti osnova održivog razvoja.

Uloga jedinica lokalne samouprave u ovom procesu je izuzetno velika, jer upravo one trebaju osmisliti razvojnu politiku i predložiti lokalnim proizvođačima i malim poduzetnicima moguća rješenja koji vode pokretanju održivog razvoja u njihovim lokalnim zajednicama.

Stoga je ovaj Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava isključivo usmjeren ka jedinicama lokalne samouprave.  Rok za prijave je 18. juni 2021. godine.
Javni poziv, kao i sva popratna dokumentacija, se nalaze ovdje.

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 29 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i prerađivača sa ukupno 5.1 milion KM bespovratnih sredstava. Informacije o dosadašnjim dobitnicima bespovratnih sredstava u sklopu ovog projekta  možete naći na www.eu4agri.ba.

Pročitajte još...   Otvoren treći po redu javni poziv projekta Evropske unije EU4AGRI: 3,5 MILIONA KM BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA PODRŠKU INVESTICIJAMA U PRIMARNU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU
EU4AGRI

je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Shares
Slične objave
Agro oglasi

Farmofit traži nove radne kolege!

Agro oglasi

CROAGRO međunarodni sajam poljoprivrede 01.12.2022.