Evropska komisija predlaže nova pravila kod klanja svinja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Evropska komisija predlaže nova pravila kod klanja svinja

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju uzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju.

Ova studija posljednja je u nizu ažuriranih procjena dobrobiti životinja koje je zatražila Evropska komisija. Na osnovu dobijenih rezultata predložila je mjere za sprečavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.

Evropska komisija u sklopu svoje nove strategije od farme do viljuške preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja s ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo iznijeti u sljedećih nekoliko godina pružiće naučnu osnovu za dalje ispitivanje.

Pročitajte još...   Sembersko meso za evropsku trpezu

Rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identifikovao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba.

Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lijekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznolikosti. Zdrave, dobro njegovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane.

Naglašava Hugas.

Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podliježu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Njemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mljevenjem dok su još živi. 

Pročitajte još...   Mogući protesti poljoprivrednika u FBIH, rok 15. Novembar

Naime, u slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nosilica, najčešće u kaveznom uzgoju no, ako je muško, ne služi ničemu pa ga se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile tome stati na kraj.

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja pa je za očekivati kako će EU i EFSA donijeti još niz novih promjena po pitanju njihove zaštite.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''