Evropska komisija predlaže nova pravila kod klanja svinja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Evropska komisija predlaže nova pravila kod klanja svinja

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju uzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju.

Ova studija posljednja je u nizu ažuriranih procjena dobrobiti životinja koje je zatražila Evropska komisija. Na osnovu dobijenih rezultata predložila je mjere za sprečavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.

Evropska komisija u sklopu svoje nove strategije od farme do viljuške preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja s ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo iznijeti u sljedećih nekoliko godina pružiće naučnu osnovu za dalje ispitivanje.

Pročitajte još...   Prva prihrana strnih žita za desetak dana

Rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identifikovao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba.

Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lijekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznolikosti. Zdrave, dobro njegovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane.

Naglašava Hugas.

Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podliježu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Njemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mljevenjem dok su još živi. 

Pročitajte još...   Otvoreno pismo Savjetu ministara za uvođenje zaštitnih mjera

Naime, u slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nosilica, najčešće u kaveznom uzgoju no, ako je muško, ne služi ničemu pa ga se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile tome stati na kraj.

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja pa je za očekivati kako će EU i EFSA donijeti još niz novih promjena po pitanju njihove zaštite.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?