Farmeri najavili blokadu granica | Agroportal.ba
Agro vijesti

Farmeri najavili blokadu granica

Farmeri najavili blokadu

Ni na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH nije postignut konsenzus u vezi sa donošenjem odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

Savjet ministara BiH, sa pet glasova za i pet protiv, nije usvojio Informaciju o preduzetim mjerama s ciljem aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Evropske unije. Ovu informaciju je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dopunilo nakon tehničkog sastanka sa delegacijom Evropske komisije, koji je održan 15. aprila ove godine. Savjet ministara BiH izjasniće se o ovoj informaciji u drugom krugu glasanja, saopšteno je nakon današnje sjednice.

Pročitajte još...   Uspješna priča: Žene prevode inovacije u mliječnoj industriji

Podsjetimo, poljoprivrednici iz BiH su poručili da će, ako Savjet ministara BiH u međuvremenu ne donese odluku o uvođenju zaštitnih mera na uvoz mesa iz EU, 4. maja ujutru izaći na granične prelaze, gdje će protestovati dok njihov zahtjev ne bude ispunjen.

Ovo su poručili iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, u ime svih farmera iz BiH, naglasivši da će, sve dok blokada graničnih prelaza bude trajala, biti onemogućen teretni saobraćaj.

Blokada neće trajati sat ili dva, nego će se farmeri organizovati i u smjenama boraviti na graničnim prelazima. Znamo da će to izazvati određene probleme, ali mi, jednostavno, više nemamo izbora. Jedini način da opstanemo, jeste da vlast uvede carine i takse na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa iz EU.

rekao je ranije za Srpskainfo predsjednik ovog saveza Stojan Marinković.

Pročitajte još...   Gradiške ustanove kulture pomažu direktno domaće cvjećare

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM