Farmeri smanjuju proizvodnju mlijeka zbog troškova
Agro vijesti

Farmeri smanjuju proizvodnju mlijeka zbog troškova

Farmeri u Srpskoj zbog velikih troškova nastalih tokom pandemije, odlučili su da u narednom periodu proizvodnju mlijeka smanjenje i do 30 odsto.

proizvodnju mlijeka

Foto: Ilustracija

Svakodnevna poskupljena

Otkupna cijena mlijeka u Srpskoj, kažu mljekari, nikako ne prati svakodnevna poskupljenja sirovina. Prvenstveno stočne hrane, zbog čega su mnogi primorani da, kako bi spasili svoje farme i uklopili se u troškove, smanje proizvodnju.

Otkupne cijene se ne mijenjaju

Uprkos prošlogodišnjim dobrim rezultatima, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Vladimir Usorac kaže da su na sjednici Upravnog odbora odlučili da smanje proizvodnju. Jer troškovi vrtoglavo rastu, dok se cijene mlijeka godina ne mijenjaju.

Cijene repromaterijala su otišle u nebo. Zbog toga smo stava da moramo nešto preduzeti kako ne bismo uništili farme. Odlučili smo da krenemo sa manjom proizvodnjom. Te da pokušamo prevazići ovo stanje na tržištu do boljih vremena, kazao je Usorac.

Smanjenje proizvodnje

Dodao je da će mljekari smanjivati proizvodnje onoliko koliko budu morali. S tim da ne bi trebalo više od 30 odsto.

Na farmerima je da sami izračunaju kolika im je optimalna proizvodnja. Jer prodaja mlijeka nikad nije bila lošija. Između ostalog, i zbog prekomjernog uvoza. Istakao je Usorac.

Niske otkupne cijene

Farmer Čedo Borojević iz sela Tišina kod Šamca kaže da je situacija jako teška. Te da gledaju kako znaju i umiju da se uklope.

Otkupna cijena mlijeka je veoma niska posmatrajući trenutnu situaciju i ona sada iznosi 0,59 KM po litri. Na tu cijenu ide još oko 25 feninga podsticaja pod uslovom da je mlijeko kvalitetno. To je bilo prihvatljivo prije pandemije. Međutim, u situaciji kakva je trenutno, kada je stočna hrana enormno poskupjela, postavlja se pitanje da li uopšte dalje proizvoditi. Rekao je Borojević.

Ako potraje biće teško

Dodao je da je došlo do velikih poremećaja u odnosu na ono što se zove raskorak u cijenama sirovina potrebnih u ishrani stoke i cijene mlijeka. Koja u posljednjih nekoliko godina ne idu na gore.

Na našoj farmi lani je proizvedeno je 1,3 miliona litara, što je standard. S obzirom na to da stočne hrane imam još od prošle godine, za sada proizvodnju neću značajno smanjivati. Problem će biti ako ova situacija potraje. Kazao je Borojević.

Bez podrške ministarstva nemoguće

Mljekari u Srpskoj, prema riječima farmera Marijana Bogdanovića, do sada su opstajali najviše zahvaljujući podršci resornog ministarstva. Međutim, zbog pandemije i situacije u kojoj se cijeli svijet našao, Bogdanovića kaže da mljekarski sektor pada koljena.

Uzimajući u obzir troškove i otkupnu cijenu mlijeka, ako se uskoro ništa ne promjeni, mnogi će biti primorani da zatvore farme. A ne samo smanjiti proizvodnju, kazao je Bogdanović.

Mljekara Pađeni

Vlasnik mljekare “Pađeni” iz Bileća Nenad Vukoje kaže da je prosječna cijena mlijeka po kojoj otkupljuju od farmera 0,58 feninga.

Otkupna cijena mlijeka kod nas stalno raste. Za razliku od nekih drugih mljekara, otkupnu cijenu nismo smanjivali. Nniti to planiramo u narednom periodu, kazao je Vukoje.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji