“Fruit organica”, od domaćeg voća pravi najkvalitetnije hladno cijeđene sokove | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

“Fruit organica”, od domaćeg voća pravi najkvalitetnije hladno cijeđene sokove

Poljoprivredna zadruga “Fruit organica” na dobrom je putu da postane brend. Riječ je o maloj zadruzi velikih ambicija. Četvoro zaposlenih u malom pogonu proizvode hladno cijeđene voćne sokove. Na čelu ekipe je neumorna direktorica Gordana Dojčinović, koja svaki slobodan trenutak, kada nije u kancelariji, koristi da pomogne suprugu Mihajlu i radnicima u pogonu.

“Fruit organica” nalazi se u Donjim Podgradcima, na obroncima Kozare i okružena je velikim plantažama voća. U proizvodnom pogonu higijena i kvalitet proizvodnje i voća koje prerađuju je na prvom mjestu. Sve ostalo je rutina.

Trenutno prerađujemo prvoklasnu jabuku. Proces je jednostavan i uhodan. Prvo ide prebiranje, pa pranje, mljevenje, cijeđenje i na kraju pakovanje, pasterizacija i skladištenje. Kvalitet i higijena su na prvom mjestu, jer smo sebi dali zadatak da proizvodimo sokove premijum kvaliteta, rekla je direktorica Dojčinović.

Sirovinsku bazu pronalaze na vlastitim voćnjacima na 17 hektara površine. A voće i povrće koje nemaju nabavljaju od provjerenih kooperanata. Trenutno  proizvode 17 vrsta sokova, a ove godine će paleta biti osvježena sa još osam vrsta voćnih sokova. U planu je nabavka i cijeđenje veće količine soka i grejpfruta i drugog voća.

Naši sokovi nemaju konkurenciju, jer se radi o hladno cijeđenom soku iz voća. Ne dodajemo ništa, ni vodu, ni šećer, ni aditive ili konzervanse. Pakujemo sokove  u različitoj ambalaži. Male boce od 0,2 litra prilagodili smo ugostiteljstvu, a tu su i litarska pakovanja i jumbo pakovanja od tri i pet litara, kaže direktorica Dojčinović.

Još uvijek rade bez podsticaja 

Zanimljivo je da ova proizvodnja za sada nema nikakvu podršku iz gradskog budžeta niti od strane resornog ministarstva. Novčana sredstva su jedini limitirajući faktor. Uprkos toj činjenici Gordana i Mihajlo ističu da planiraju nabavku savremenije opreme, većeg kapaciteta.

Kada bismo imali podsticaje nabavili bismo automatsku presu i savremeniju liniju za pakovanje, a u tom slučaju bismo i broj radnika povećali sa sadašnjih četvoro. Nadamo se da ćemo zapasti za oko vlastima, evo grad Banja Luka nas je pozvao da izložimo svoje proizvode u “Krajiškoj kući” u ovom gradu, a imamo sličan poziv i iz Trebinja, kaže Dojčinović.

Hladno cijeđeni sokovi prerađivača iz Donjih Podgradaca podno Kozare, za sada se nalaze u rafama samo jednog trgovačkog centra u Bosanskoj Gradišci. Dojčinovići su ubijeđeni da će njihov kvalitet biti prepoznati, te da će otpočeti saradnju sa školskim, predškolskim i zdravstvenim ustanovama, domovima za starija lica i većim brojem potrošača zdrave hrane.

Nama nisu konkurencija sokovi koji se prave od koncentrata i prepuni su aditiva. To i nisu sokovi. Mi proizvodimo zdrave prirodne cijeđene sokove i uporedo sa proizvodnjom nastojimo da damo do znanja potrošačima da mi proizvodimo kvalitet, upravo ono što nam priroda daruje, bez vještačkih zaslađivača, aditiva, konzervansa ili vode, rekla je na kraju razgovora za “Agroportal.ba” direktorica Poljoprivredne zadruge “Fruit organica” Gordana Dojčinović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''