Godinama nema mjera zaštite domaće proizvodnje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Godinama nema mjera zaštite domaće proizvodnje

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da je domaća proizvodnja ugrožena, a da nadležni na nivou BiH godinama ne uvode nijednu mjeru zaštite, iako su ih predlagali i poljoprivrednici i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, prenosi rtrs.tv

[tie_full_img][/tie_full_img]

Marinković je istakao da poljoprivrednici ne mogu da razumiju da kod nadležnih ne postoji briga za domaću proizvodnju, iako je evidentno da nekontrolisan i prekomjeran uvoz ugrožava domaću proizvodnju i poljoprivrednog proizvođača.

On smatra da međunarodni sporazumi, čiji je potpisnik i BiH, nisu kočnica za uvođenje zaštitnih mjera, što se moglo vidjeti iz ranijih primjera poput Hrvatske koja je prije nekoliko godina zaustavila uvoz mlijeka iz BiH ili Makedonije i Crne Gore koje u vrijeme sezone njihovog povrća ili grožđa strogo povećavaju prelevmane i carine na uvoz.

To znači da nema zabrane uvoza, ali određena opterećenja koja domaći proizvod stavljaju u priortet prodaje na domaćem tržištu apsolutno su dozvoljena i poželjna s ciljem očuvanja domaćeg agrara, naglasio je Marinković.

Napominjući da domaća proizvodnja nije adekvatno subvencionisana u odnosu na okruženje ili zemlje EU, Marinković je naveo da uz prekomjeran uvoz domaći proizvođači nemaju nikakve šanse u trci sa nelojalnom konkurencijom koja dolazi iz okruženja i EU.

Postoji niz mjera za koje proizvođači i ne moraju da znaju, ali oni koji za to primaju platu treba da ih smjeste u okvire zakona i da ih primjene na terenu, a da ne izazovu `trgovinski rat` sa zemljama koje su potpisnice međunarodnih ugovora, rekao je Marinković.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Srni je rečeno da već godinama nije prihvaćena nijedna mjera koju su predložili Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

Pročitajte još...   U Hercegovini se uspješno uzgaja i prerađuje aronija

Predloženo je dosljedno sprovođenje važećih propisa koji uređuju oblast spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana, privremenih zabrana uvoza, carinskih opterećenja i sezonskih zaštitnih mjera.

Ministarstvo poljoprivrede je predložilo i uspostavljanje sistema i načina prikupljanja podataka na tržištu poljoprivrednih proizvoda, uključujući i cijene na domaćem i inostranom tržištu, čime bi bio definisan sistem prikupljanja podataka potrebnih za uvođenje mjera zaštite od prekomjernog uvoza.

Јedna od predloženih mjera je i definisanje i klasifikacija proizvoda biljnog i životinjskog porijekla koja se u carinskoj tarifi vodi pod “ostalo”.

Detaljnija klasifikacija, usklađena sa EU klasifikacijom i razvrstavanje proizvoda koji su najčešće pri uvozu klasifikovani kao `ostalo` doprinijeli bi efikasnijoj zaštiti domaće proizvodnje i zaštiti potrošača, istakli su u resornom ministarstvu.

Osim toga, predloženo je i uvođenje obaveznog vaganja poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza, čime bi bile onemogućene manipulacije uvoznika o količini roba koje se uvoze u BiH, a samim tim bi se povećao prihod od poreza na osnovu uvezene količine roba.

Pročitajte još...   Uspješni proizvođači bundeve iz Semberije, porodica Sjerić,

Predložene su i pojačane kontrole i povećanje uzimanja uzoraka pošiljki pri uvozu na pet odsto, što je granica koja se kreće u zemljama EU, čime bi se povećao i poboljšao rad laboratorija koje bi postale samoodržive i u skladu sa dodatnim prilivom sredstava, te bi imale mogućnost nabavke dodatne opreme i akreditovanja novih metoda različitih vrsta laboratorijskih ispitivanja.

Na ovaj način bi imali bolji uvid u kvalitet uvezenih roba, a rad laboratorija bi stavili u funkciju zaštite potrošača, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Ovo ministarstvo je predlagalo i usvajanje pravilnika o tržišnim standardima za voće i povrće, žitarice, proizvode animalnog porijekla u skladu sa evropskim i standardima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Uvođenjem standarda kvaliteta klasifikacijom uvoznih proizvoda po tarifnim linijama usklađenim sa EU propisima uredilo bi se tržište poljoprivrednih proizvoda u BiH sa aspekta primjene tržišnih standarda za uvezene poljoprivredne proizvode koji se putem trgovinskih lanaca plasiraju na domaćem tržištu.

Donošenjem pravilnika jasno bi se utvrdio izgled robe u klasama što bi carini i inspekciji dalo mogućnosti provjere pravilnog naimenovanja.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz

Komentariši